23948sdkhjf

Fremtidens landbrugsmaskiner laves i Holstebro

Nyt firma inviterer vestjyske landmænd til udvikling mod lettere og førerløse maskiner.
Personbiler får mere og mere teknik, der kan hjælpe føreren med at styre, men i landbruget går udviklingen endnu stærkere. Om en måned kommer den første førerløse traktor til Vestjylland. Den hentes til landsdelen af det nye firma Precision Makers med kontor i Holstebro.

Om fem-seks år kører også mejetærskeren førerløst. Det forudser Claus Bjerre, der leder Precision Makers afdeling i Holstebro. Han leverer også allerede udstyr til golfklubber og kommuner. De vil snart kunne slå græs, uden at der er mennesker til stede.

Claus Bjerre håber i 2016 at kunne få et samarbejde med vestjyske landmænd om at skabe en ny model for markarbejde. Det skal være med mindre og førerløse maskiner til gavn for både naturen, arbejdsmiljøet og trafikken.

Det danske firma Precision Makers ejes af den hollandske virksomhed Louis Nagel, der henter sit udstyr blandt andet hos en af verdens største producenter, amerikanske Ag Leader. I Holstebro ser Claus Bjerre på, hvordan den ny teknologi kan udnyttes til danske forhold.

For eksempel er det lykkedes at ombygge en mindre traktor til, at den ved hjælp af gps-teknik meget nøjagtigt og hurtigt kan opstrege boldbaner. Der sidder stadig en medarbejder på traktoren, men det er automatikken, der styrer. Maskinen er udviklet til Skanderborg Kommune og nu også solgt til Horsens Kommune.

De selvkørende maskiner er forsynet med masser af sikkerhedsudstyr. Hvis en person går ind foran dem, så stopper de automatisk. Men de må kun bruges på marker og andre steder, hvor færdselsloven ikke gælder, og hvor der ikke er offentlig adgang.

Også i udlandet er der interesse for, hvordan Precision Makers udnytter ny teknologi. Claus Bjerre har netop været i England og forhandlet om kontrakter, der kan løbe op i mange millioner.

- Vi har valgt at placere et kontor i Holstebro, blandt andet fordi der i Vestjyllands findes en række meget progressive landmænd, som teknologisk er langt fremme, siger Claus Bjerre. Desuden har vi i erhvervsudviklingsparken Nupark i Holstebro fundet et miljø, hvor der bor en række andre firmaer, som vi kan trække på, blandt andet landboforening og landmålerfirma.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093