23948sdkhjf

HI: Overvåg konkurrenternes patentaktivitet

Den stadig stigende patentaktivitet på verdensplan betyder øget risiko for at krænke andres patentrettigheder, men giver også rig mulighed for at kigge konkurrenterne i kortene. Indsigt i disse forhold er værdifuld, selv om man måske ikke her og nu mener at stå med en opfindelse, der bør patenteres.
- Patentlitteraturen er en rig og vigtig kilde til information, som mange desværre overser. Ved nogle simple opslag i patentdatabaser på internettet kan enhver udviklingsingeniør følge med i, hvad der er kendt, og hvad der rører sig inden for det tekniske område, han beskæftiger sig med. Derved kan man undgå at spilde krudt på at "opfinde den dybe tallerken igen", og man kan få inspiration til andre måder at gøre tingene på end dem, der umiddelbart virker farbare, siger civilingeniør Lau Lund Olsen, der er europæisk patentagent hos Internationalt Patent-Bureau A/S i Høje Taastrup, som er blandt udstillerne på HI Industri 2005 i Messecenter Herning.

For ekstra sikkerhed, og for at lette arbejdet med overvågningen kan det anbefales at etablere en løbende overvågning af det tekniske område, man beskæftiger sig med. Internationalt Patent-Bureau A/S tilbyder en sådan service, hvor man eksempelvis en gang om måneden modtager en e-mail med nye offentliggjorte patentansøgninger i form af et sammendrag og en figur for hver ansøgning samt et link til hele skriftet. Sådan kan man med minimal arbejdsindsats holdes fuldt opdateret. Ved en strategisk tilpasning af søgeprofilen undgås det, at man skal kæmpe sig igennem en række mindre relevante skrifter.

Ved konkrete projekter bør man foretage en grundigere nyhedsundersøgelse for at klarlægge, om der er mulighed for at patentere idéen, og om der er risiko for at krænke andres patenter. Det er muligt selv at søge gratis i patentdatabaser på internettet, f.eks. på den europæiske patentmyndigheds hjemmeside, http://ep.espacenet.com , og på den amerikanske patentmyndigheds hjemmeside http://www.uspto.gov . Søgningen foregår bl.a. ved hjælp af beskrivende søgeord, patentklassebetegnelser eller ansøgernavn.

- Bliver man opmærksom på, at en konkurrent har fået udstedt et patent, som kan genere ens eget forretningsområde, og mener man, at patentet ikke burde have været udstedt, er der f.eks. indtil ni måneder fra udstedelsen af et europæisk patent mulighed for at nedlægge en indsigelse ved patentmyndigheden. Man bliver herved part i sagen på lige fod med patenthaver, oplyser Lau Lund Olsen.

- Opdager man derimod først det udstedte patent på et senere tidspunkt, er der i mange lande ikke anden mulighed end at føre en retssag, hvilket i sagens natur er væsentligt dyrere end en indsigelse, der behandles af patentmyndigheden. For at kunne reagere i tide, er det derfor bedst at holde sig løbende opdateret om konkurrenternes patentaktivitet, understreger Lau Lund Olsen.

Kilde: HI Industri 2005; http://www.hi-industri.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094