23948sdkhjf

Spica-styring i danske møller godkendt

Rundt om i Europa snurrer gamle møller med Spica Technologys retrofit-løsninger. Nu findes den slags også i Danmark.
I Jylland står der nu to aldrende møller - med nyt styringssystem fra Spica Technology. Og de er noget ganske særligt.

- Vi har lige fået dem godkendt af Energistyrelsen, og det er vores første af denne model i Danmark, fortæller CEO Benny Thomsen, og tilføjer:

- Stemplet fra Energistyrelsen betyder, at Spica Technologies nu har papir på, at de to møller overholder møllens oprindelige certificering samtidig med, at vi har indført nogle funktioner, der beskytter møllen.

Forlænger levetiden
De to godkendte møller er af typen Micon M1500, på 600 kW og næsten tyve år gamle, men styringssystemet er altså spritnyt. Når de udtjente møller udstyres med nyt styringssystem, så er det primært for at kunne opsamle ekstra data for bedre at kunne planlægge service og reducere driftsomkostningerne, fortæller Benny Thomsen.

På spørgsmålet, om et nyt styringssystem forlænger møllens levetid, svarer han:

- Det ville være at prale. Men det ene med det andet gør jo, at det sagtens kan være tilfældet. Man kan opnå en langt mere sikker drift, og når man får flere data ind, kan man agere tidligere, hvis noget er ved at gå galt, siger han.

Stor bevågenhed
Spica Technology oplever større og større bevågenhed omkring ny styring i gamle møller. Også fra dansk side, selvom det er noget af en kamp.

- De lave elpriser er jo med til, at folk lige tænker sig om en ekstra gang, før de smider 70.000 kr. efter en halv-gammel mølle, fortæller Benny Thomsen.

Han ser dog et stort potentiale i Danmark, især hvis der kommer lidt klarhed på området.

- For det første skal der måske en lidt mere langsigtet plan for, hvordan elpriserne kommer til at være i Danmark. Den anden ting er, at vi mangler noget politisk beslutsomhed om, hvad der skal ske med møllerne, når de er over 20 år gamle. Rigtig mange møller i Danmark rammer snart 20 års grænsen, siger han.

Spica Technologyies løsning er produceret i Danmark og er et 100 procent dansk produkt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.441