23948sdkhjf

Frisk kapital til MiR

Den fynske robot-komet har fået tilført 10 mio. kr. fra nye investorer. OPDATERET 11.30.
Tak for tilbuddet, men nej tak, lød det endelige svar til adskillige kinesiske, europæiske og amerikanske investorer, der her i 2015 fik øjnene op for potentialet i den fremadstormende danske robotproducent Mobile Industrial Robots.

Det er blot et år siden, MiR lancerede sin fleksible, mobile robot MiR100, og i takt med MiR’s stejle vækst med erobring af nye lande måned for måned, fik virksomheden et stigende antal henvendelser fra potentielle investorer. Offentlige og private fonde bød sig også til, og alle kom også under grundig betragtning. Men ikke ind i varmen.

Valget faldt i stedet på et rendyrket dansk team bestående af fem private investorer, der investerer sammenlagt knap 10 mio. kr. af deres egne penge i MiR.

Salget af MiR-robotter accelerer langt hurtigere, end ledelsen havde turdet håbe. Den heftige ekspansion, medarbejdervækst og fortsat produktudvikling kræver megen arbejdskapital. Fredag d. 13.11 kl. 13 satte de fem danske investorer derfor deres underskrift på den tocifrede millioninvestering.

Ledelse og stifter har majoriteten
CEO Thomas Visti har valgt at satse et større millionbeløb fra sin egen konto i MiR. Sammen med stifteren sidder han fortsat på over 50 procent af ejerskabet.

Målet med kapitalindsprøjtningen er at sikre, at den lovende eksportvirksomhed har den fornødne vækstkapital til rådighed til at sikre og udbygge sin position på verdensmarkedet for mobile robotter. Konkurrencen i den boomende globale robotindustri er intens, og det kræver finansielle muskler at bevare rollen som frontløber.

Men det var ikke bare hvilken som helst slags penge, MiR gik efter. Det skulle være “kloge penge” fra erfarne folk med dyb brancheindsigt, relevante netværk og et personligt engagement i virksomheden.

- Efter at have været i dialog med en række store og spændende investorer, som hver især naturligvis havde deres dagsordener og ønsker om stærk indflydelse, stoppede jeg op og tænkte: Hvad betyder virkelig noget for en vækstvirksomhed? Selv være i kontrol og have frihed til at handle hurtigt og rigtigt i tide! Derfor sonderede jeg blandt min hidtidige ejerkreds, i bestyrelsen og i netværket omkring MiR, og her tegnede der sig hurtigt et indlysende stærkt team af dedikerede danske investorer. Som jeg ser det, har vi nu den fornødne vækstkapital samt de helt rigtige kompetencer i bestyrelse og ejerkreds i forhold til der, hvor MiR er nu. Vi har ikke endeligt besluttet, om der skal yderligere investorer ind på et senere tidspunkt, fortæller Thomas Visti, CEO.

Designet til moderne produktion
Et af de mest prominente medlemmer af det nye investeringsteam er CTO Esben Østergaard, stifter af Danmarks største robotproducent Universal Robots.

- Esben Østergaards tillid til Mobile Industrial Robots betyder rigtigt meget for virksomheden. Det sender jo et stærkt signal til markedet, at en så innovativ iværksætter kan se store muligheder i vores teknologi og produkt. Samtidig har Esben Østergaard en meget værdifuld personlig erfaring med hele processen fra forskning til kommercialisering og opbygning af en global organisation. Esben Østergaard træder ikke ind i MiR’s bestyrelse, men investerer sin høje troværdighed i vores virksomhed og følger den fra sidelinjen, siger Thomas Visti.

Selv begrunder Esben Østergaard sin investering med, at han ser et betydeligt marked for MiR’s mobile robotter, som industrien også er begyndt at bygge sammen med robotarmene fra Universal Robots.

- MiR100 skaber mobilitet, og det matcher rigtig godt den generelle udvikling inden for robotteknologi. Man går fra store tunge maskiner i et bur til moderne robotter, der selv kører rundt og interagerer med mennesker og hjælper dem med at blive mere produktive, siger Esben Østergaard.

MiR’s stifter Niels Jul Jakobsen, der har en mangeårig erfaring med robotforskning og -udvikling har i forvejen satset alt på at gøre visionen bag MiR til virkelighed, men også han har nu valgt at indskyde yderligere kapital.

- Det gør jeg, fordi jeg kan. For med den eksplosive og positive udvikling, der er sket med MiR i 2015, står potentialet for vores mobile robotter kun endnu mere klart, og derfor er det helt naturligt, at jeg forsætter med at investere i opbygningen af MiR. I den forbindelse er jeg glad for, at vi har kunnet få de to nye private investorer med, der også via deres viden kan bidrage positivt til MiR, konstaterer Niels Jul Jakobsen.

Torben Frigaard Rasmussen, der for nylig blev håndplukket som ny formand i MiR’s bestyrelse, er en af de to nye investorer, som Niels Jul Jakobsen nævner. Torben Frigaard Rasmussen har tidligere været involveret i firmaer som E-soft, Worldticket, Umbraco og E-conomics.

- Jeg tror, at MIR kan tage del i den store transition af arbejdsopgaver, der flyttes tilbage fra Østen og den generelle trend om mere automatisering i alle industrier. Samtidig er Internet of things i masssiv vækst, og det vil føre til mange løsninger baseret på tæt samarbejde mellem mennesker og maskiner, hvor det er helt oplagt, at mobile robotter også vil indgå. MIR består ligeledes af et meget kompetent og erfarent team, forklarer Torben Frigaard Rasmussen.

Tredje investering fra investor
Business angel Søren Michael Juul Jørgensen skød allerede i efteråret 2014 et større beløb ind i MiR, og siden er troen på potentialet i MiR kun vokset: Nu vælger han at geninvestere.

- For mig er investeringen en helt naturlig del af et forløb, som startede, da jeg kom i bestyrelsen for cirka to år siden. Investeringen er min tredje inden for en relativt kort periode, hvor firmaet har været i en voldsom vækst. Jeg glæder mig over, at Torben Frigaard Rasmussen og Esben Østergaard ligeledes kan se potentialet i MiR, og jeg hilser dem velkommen i ejerkredsen, siger Søren Michael Juul Jørgensen, der selv har opbygget en succesfuld virksomhed fra bunden og gjort den til en vækstsucces, nemlig Glunz & Jensen.

Alt andet lige kunne MiR have rejst endnu større beløb fra andre typer af investorer end private, men set med CEO Thomas Vistis øjne er det ikke nødvendigvis nogen fordel at svømme i store summer af kapital som iværksætter.

- I Danmark er vi vant til mindre forhold. Det hjælper os faktisk til at blive meget fokuserede og konkrete, når vi udvikler produkter og nye vækstvirksomheder, siger Thomas Visti.

Ifølge planen skal MiR begynde at give overskud fra 2017, hvor omsætningen ventes at runde 50 mio. kr.

Opdateret 16/11 kl. 11.30 med uddybende kommetarer fra investorer, CEO m.v.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.266