23948sdkhjf

Energi-udgifter rammer industrien hårdt

Energiintensive og konkurrenceudsatte virksomheder står for skud, når omkostninger til energi går op
Energiintensive virksomheder rammes hårdt ved stigende nationale energiomkostninger.

Det viser en ny rapport fra COWI. Rådgivningsvirksomheden har for Energistyrelsen gennemført en analyse af danske virksomheders mulighed for at overvælte øgede energiomkostninger på priserne, samt i hvor høj grad stigende energipriser reducerer virksomhedernes overskud. Rapporten konkluderer, at energiintensive og konkurrenceudsatte virksomheder rammes hårdt, hvis energiudgifterne stiger.

I forvejen er konkurrenceevnen for el-intensive virksomheder under pres på grund af den høje PSO-afgift, der pålægges deres elforbrug, fastslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

- På trods af, at elpriserne inklusiv PSO-afgift og andre afgifter for industrien generelt ligger under gennemsnittet i EU, viser COWI’s analyse, at energiintensive og konkurrenceudsatte virksomheder er meget sårbare for stigende energiomkostninger. Det belaster deres konkurrenceevne og det er et problem, som jeg og regeringen tager meget alvorligt, siger han.

Målrettede lempelser
Som en del af løsningen er der gennemført målrettede PSO-lempelser på 185 millioner kroner årligt frem mod 2020, som blev afsat med Vækstpakken i 2014. Ordningen er trådt i kraft 10. september, og cirka 100 virksomheder er i dag omfattet af ordningen.

- Både jeg og regeringen arbejder på højtryk for en løsning, som lemper energiomkostningerne for konkurrenceudsatte og el-intensive virksomheder, så de kan skabe vækst og danske arbejdspladser. Løsningen skal holdes inden for EU’s retningslinjer for statsstøtte og der skal findes opbakning i Folketinget. Jeg er fortrøstningsfuld for, at det kan lykkes, siger Lars Chr. Lilleholt.

Lige konkurrence
Hos Plastindustrien glæder direktør Thomas Drustrup sig over, at man på Christiansborg arbejder for at skabe bedre vilkår for industrivirksomhederne.

- Som udgangspunkt er danske plastvirksomheder hele tiden i skarp konkurrence med udlandet. Vi konkurrerer på mange parametre, men energi er bestemt et af dem, hvor specielt PSO-afgiften er med til at forringe vilkårene. Derfor ser vi gerne, at man fjerner den helt og finder en alternativ finansiering af den grønne omstilling. På den måde, ville vi kunne konkurrere på mere lige vilkår med eksempelvis vores konkurrenter i Sverige, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078