23948sdkhjf

Otte nye CNC-maskiner købt på et år

Snævre tolerancer, horisontal bearbejdning og fremtidssikret robotintegration er med til at gøre Hjernøs maskinpark konkurrencedygtig
Otte nye CNC-maskiner er flyttet ind i produktionshallerne hos Hjernø Værktøjsfabrik inden for de seneste to år.

Det har kostet i omegnen af 15 mio. kr., men det er prisen for at være med på markedet for high end sprøjtestøbeværktøjer, hvor ultrahøj præcision og kvalitet er to af de væsentligste konkurrenceparametre.

Én af de nye fræsere – en Makino V33i – har eksempelvis køling i x, y og z-akserne, hvilket betyder, at maskinen kan holde en konstant temperatur på 24-26 grader under bearbejdningen. Det er afgørende for, at Hjernø Værktøjsfabrik kan overholde de påkrævede aksetolerancer på 3-5 my inden for 300 millimeter.

- Det er jo det, vi lever af: Høj kvalitet og snævre tolerancer, lyder det fra produktionschef Martin Riedel, mens han fremviser fabrikkens maskinpark.

Klar til robotter
En anden maskine – en Mori Seiki MHX5000 – er et horisontalt bearbejdningscenter, hvor bor og spindel bearbejder emnet fra siden. Kombineret med et indvendigt spul på 70 bar betyder det, at maskinen arbejder langt hurtigere end vertikale CNC-fræsere, eftersom spånerne sprøjtes væk bagud.

Maskinen er desuden udstyret med en pallette, der øger kapaciteten betragteligt. Mens maskinen bearbejder et emne, kan operatøren forberede næste opstilling i palletten.

Samtlige nye maskiner, fortæller Martin Riedel, er leveret med en låge i siden, så de er forberedt til på et eller andet tidspunkt at kunne blive betjent af en håndteringsrobot. Lågen gør det nemlig muligt at installere en robot ved siden af maskinen, som kan hente emner, åbne lågen og placere emnerne i maskinen.

Fuldtid på fræseoptimering
For at udnytte maskinerne bedst muligt har Hjernø Værktøjsfabrik en medarbejder ansat, som udelukkende arbejder med at optimere fræseoperationerne. Det vil sige, at han blandt andet underviser de andre operatører og forsøger at lave optimale opsætninger i fabrikkens CAD/CAM-software, NX-pakken fra Siemens (tidligere kaldet Unigraphics).

Foruden selve bearbejdningshallen råder Hjernø Værktøjsfabrik over en montageafdeling med fem mand, polérværksted, test- og opmålingscenter med egne sprøjtestøbemaskiner til tests af værktøjer samt en afdeling til trådskæring.

Mens Jern- & Maskinindustrien er på besøg, fræses der elektroder på overfladen af et stykke værktøj, som skal bruges til støbning af plastlåg til pilleglas. Dén støbning kræver, at der dannes små brydeknaster på låget, og derfor skal faconen sænkgnistes ud, så værktøjsmagerne kan forme stålet efter behov.

Det foregår på en 5-akset maskine, hvor værktøjet sænkes ned i et dielektrikum – i dette tilfælde en vandig olieopløsning – hvorefter der ledes strøm ud i emnet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079