23948sdkhjf

Årets lærling kåret hos Arbejdsgiverne

Jonas Madsen har vundet skole- og regionsmesterskaberne og var med til DM i Skills. I år bliver han kåret som årets lærling af Arbejdsgiverne.
Smilet er bredt på Jonas’ læber. Han er nyudlært industritekniker og hører til en gruppe af unge, der kan vælge og vrage mellem arbejdspladserne i mange år frem. Og så er han dygtig til sit fag. Derfor kåres han i år som årets lærling.

Jonas Mønster Madsen har været i lære hos Ålsrode Smede & Maskinfabrik i fire år, hvor smedemester Leif Basse dagligt har formet den unge lærling.

- Da han havde gået en uge i virksomheden, tænkte jeg: ”ham den knægt, er sgu én med krummer i”, fortæller Leif Basse.

De sidder sammen på mesters kontor på fabrikken på Djursland. Mester og svend, som husker den første tid med et smil.

- Det kriblede helt i fingrene, da jeg så CNC-maskinerne. Det var en spændende virksomhed, der arbejdede med alt fra store industrireperationer til veterantraktorer, fortæller Jonas Madsen.

Mester uddyber, at den 70 mand store virksomhed laver alt fra fru Jensens vandhane til store aksler til vindmøller og senest stålkonstruktioner til testværktøj på op til 72 tons og en bovport til et skib ved Skotland. Han har drevet virksomheden i 37 år og har gennem årene altid haft fem-otte lærlinge gående. Det er blevet til mange unge svende gennem årene.

- Jeg kan godt lide at arbejde med unge mennesker. Det er spændende at se, at de udvikler sig og godt kan lide det, fortæller Leif Basse.

Jonas Madsen er ikke kommet sovende til mesters gunst. Sidste år var han med til DM i Skills i Aalborg, og man er heller ikke tvivl om, at den unge mand brænder for sit fag, når han fortæller.

- Når man får et emne ud, og det hele spiller, bliver man helt høj, fortæller Jonas Madsen med lysende øjne. Han kender sit værktøj, en tonstung CNC-maskine, så godt, at han kan høre på lyden, hvordan resultatet bliver.

- Du mærker det på maskinens vibrationer. Du bruger dine øjne og ører, fortæller han.

Dagbladene har for tiden store overskrifter om, at mangel på arbejdskraft truer industrien og et kommende opsving. 1.623 industriteknikere gik på pension i 2011-13. I samme periode blev der kun udlært 756. Smedemester Leif Basse er ikke i tvivl om, hvad det overordnede problem er. Der er for mange virksomheder, der slet ikke har nogen lærlinge ansat. Og de få svende der bliver udlært, slås man så om.

Derfor er Jonas Madsen faktisk allerede videre i en ny virksomhed. Her havde man fået øje på ham til DM i Skills og kontaktede ham efterfølgende med et godt tilbud.

- Det er farligt at lave sådan nogle dygtige lærlinge, siger Leif Basse med et smil, men understreger, at han har det helt fint med den unge mands beslutning.

Jonas føler ikke bare, at han har fået en uddannelse, men også at mester har givet noget personligt videre til ham. Og inden han forlod virksomheden gav han da også selv noget videre til næste generation, da en ny lærling kom under hans vinge.

- Næste føl tegner også godt. Han er ikke højere, end at hans næse er på højde med centerpatronen. Men han er allerede god, siger mester.

Jonas Madsen har gået med den nye lærling og givet sin viden videre til ham.

- Jeg kunne se mig selv i ham. Det giver blod på tanden. Han er ikke ked af at spørge. Og det skal man heller ikke være. Og så giver det mig et boost at give min viden videre til ham, fortæller Jonas Madsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126