23948sdkhjf

Roser til dansk erhvervsklima

[i]Verdensbanken roser ifølge ny rapport erhvervsklimaet i Danmark for at være på linie med USA’a miljø for erhverv og iværksættere.[/i]
Ifølge rapporten »Doing Business« fra Verdensbanken, der måler erhvervsklimaet - eller rettere i hvilken udstrækning den offentlige sektor stiller sig i vejen for det - over hele verden, er Danmark en mønsterelev, der på mange områder klarer sig lige så godt som verdens iværksætterforbillede USA - og på nogle områder faktisk ligner landet, skriver Berlinske Tidende fredag.

Ens fordomme tilsiger, at det ville være let at drive forretning i de angelsaksiske lande, mens Skandinavien ville være tynget af tung offentlig indblanding. Men specielt Danmark og Sverige viser sig at have et af de mest simple systemer i verden, siger Verdensbankens Michael Klein, som i går præsenterede rapporten her i landet ifølge Berlingske Tidende.

Rapporten undersøger den offentlige regulering på fem centrale områder: At starte en virksomhed, hyre og fyre ansatte, håndhæve kontrakter, opnå kredit og gå konkurs. Rapporten bemærker, at et gennemreguleret erhvervsklima altså ikke nødvendigvis er det samme som et ineffektivt erhvevsklima.

- Navnlig den danske fleksibilitet på arbejdsmarkedet er meget tæt på toppen i undersøgelsen og ligger meget tæt på USA, når man ser på detaljerne som regler for overtid, brug af løsarbejdere og løngraduering, citerer Berlingske Tidende Klein for at sige.

Det er særligt nemt at etablere en virksomhed i Danmark. Det tager fire dage og koster præcis nul kroner - en verdensbundrekord. Til sammenligning tager det 53 dage i Frankrig og koster næsten fire procent af en typisk årsindkomst.

Berlingske Tidende skriver dog, at der er to alvorlige pletter på skønmaleriet af kongeriget. Oplysningerne om folks kreditværdighed er for ringe, og der er for få udbydere af oplysninger - og det er afgørende for kreditorernes risikovillighed. Allerværst står det til med konkurslovgivningen, hvor det i snit tager 4,2 år at gennemleve en konkurs, hvilket er næsten dobbelt så lang tid som det næstværste europæiske land, Holland. Den slags har stor betydning for folks risikovillighed.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078