23948sdkhjf

Dansk fjernvarmeteknologi luner i Mongoliet

Teknologivirksomheden ABB i Danmark skal opgradere fjernvarmenettet i Mongoliets hovedstad Ulaanbaatar med massive økonomiske besparelser og miljøforbedringer til følge.
Der er koldt i Mongoliets hovedstad Ulaanbaatar, hvor temperaturen når minus 35 grader, når vinteren for alvor sætter ind. De 750.000 indbyggere er derfor dybt afhængige af byens fjernvarmesystem, som blev installeret i 1950’erne, da Mongoliet stadig var under russisk styre. I dag er Mongoliet uafhængigt, og den mongolske regering har derfor selv haft ansvaret for at finde en samarbejdspartner i forbindelse med en nødvendig opgradering af hovedstadens fjernvarmenet. Valget er faldet på teknologivirksomheden ABB i Danmark, der er en del af den internationale ABB-koncern.

ABB’s fjernvarmeafdeling løste allerede sit første projekt i Mongoliet i 2000, og ifølge salgschef Per T. Christensen er landet en afspejling af den generelle tilgang til miljø og fjernvarme i de centralasiatiske lande:

- Den største udfordring på markederne i Centralasien er, at der ikke tænkes i miljøvenlige løsninger, som vi kender det fra Europa. I Centralasien er de generelt langt bagefter på dette område, og der er derfor et kæmpe uudnyttet potentiale.

Ulaanbaatars fjernvarmesystem er bygget på stærkt forældet russisk teknologi. I forbindelse med den nødvendige opgradering af systemet har man valgt en miljøvenlig løsning, der samtidig giver en betragtelig økonomisk gevinst.

- Det nuværende system kan ikke justere den skabte varme, men kører i stedet på fuld drøn hele tiden uafhængigt af byens aktuelle behov. Det betyder spild af enorme mængder energi. En del af vores projekt går ud på at installere frekvensomformere, der kan justere systemets output alt efter behov. Det økonomiske aspekt er dog mindst lige så vigtigt for beslutningstagerne på disse markeder, men en opgradering af fjernvarmesystemet betaler sig selv hjem i løbet af få år gennem minimeret energispild, og det er til at forstå.

Markederne i Centralasien bærer generelt præg af forældede fjernvarmeløsninger med dertilhørende energispild, og ABB i Danmark satser derfor massivt på implementering af teknologi og know how på disse markeder. Projektet i Mongoliet er det seneste i en række, der blandt andet inkluderer opførelsen af et fjernvarmeværk i den kinesiske storby Harbin.

Kilde: ABB Danmark - http://www.abb.dk

Læs mere om: ABB
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11