23948sdkhjf

Vertikal-akslede møller klar til comeback

Efter at de i mange år har været skrottet til fordel for de almindelige propelmøller, vi kender i dag, kan de såkaldte vertikal-akslede vindmøller være på vej mod en vækstperiode.
Ifølge Netposten har verdens vindmølleproducenter atter fundet tegningerne frem af de gamle vertikal-akslede vindmøller. Der er nemlig store fordele ved det vandrette design, men også forskningsmæssige hurdler, der skal overvindes.

- En af fordelene ved vertikal-akslede vindmøller er, at generator og gearkasse kan stå placeret tæt ved jorden. De vertikalakslede møllers relativt mindre højde udgør dog også en begrænsning. Vindhastigheden er betydeligt lavere ved jorden end højere oppe på land, mens denne forskel er mindre til havs. En anden fordel er, at vindmøllen ikke har brug for et system, der drejer møllen op mod vinden, da vindretningen er underordnet, siger programleder Flemming Rasmussen fra Afdeling for Vindenergi og Atmosfærefysik fra Forskningscenter Risø til NetPosten.dk.

Til gengæld ligger der en forskningsmæssig opgave i at øge energieffektiviteten i de vertikal-akslede møller, som i dag ikke kan konkurrere med propelmøllerne. Blandt andet findes der endnu ikke et materiale, hvormed man kan konstruere de vertikale vinger lige så effektivt som propellerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109