23948sdkhjf

Omsætningen på hjemmemarkedet taber fart

Efter en markant omsætningsstigning på 7,5 pct. i 2011, er virksomhedernes salg på hjemmemarkedet gået lidt ned i tempo og lå i årets to første måneder 3,8 pct. højere end de tilsvarende måneder 2011. Dermed er omsætningen kun lige akkurat over inflationen på 2,8 pct. Det er især byggeri og erhvervsservice trækker den positive udvikling.

Den indenlandske omsætning steg med 13,3 mia. kr. i de to første måneder af 2012, når der sammenlignes med de tilsvarende måneder i 2011. Det svarer til en moderat stigning på 3,8 pct. i løbende priser og dermed en reel stigning på ca. 1 pct., når der korrigeres for inflation på p.t. 2,8 pct.

- Den indenlandske omsætning er kommet temmelig forsigtigt fra start i 2012 og bl.a. de nye afgifter på grænsehandelsfølsomme varer, der trådte i kraft fra nytår, har medvirket til at omsætningen i den store erhvervshovedgruppe handel og transport i årets to første måneder med 2,2 pct. er vokset mindre end inflationen, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Erhverv.

En af servicesektorens flagskibe, erhvervsservice, er ligeledes kommet godt fra start i 2012 med en flot samlet omsætningsvækst på hjemmemarkedet på 9,7 pct. i januar/februar sammenlignet med samme periode i 2011. I modsat retning trækker industrien, der som eneste erhvervshovedgruppe oplevede et nominelt fald i omsætning på hjemmemarkedet med 0,1 pct. i årets to første måneder sammenlignet med de tilsvarende måneder i 2011.

- Dagens tal understreger, at de videntunge erhverv og servicesektoren for længst har rejst sig igen efter krisen, mens industrien fortsat halter efter den generelle udvikling i erhvervslivet. Dermed sætter dagens tal også diskussionen af, hvad Danmark skal leve af i fremtiden, i yderligere relief, siger Bo Sandberg.jli
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062