23948sdkhjf

Arla Foods hvide flod gennem Slagelse

Slagelse Mejericenter er Arla Foods knudepunkt for indsamling, bearbejdning og distribution af mælk og mælkeprodukter øst for Storebælt. I det moderne mejeri foregår al behandling af mælken og andre videreforarbejdede produkter under top-hygiejniske forhold i lukkede rørsystemer og i tanke. Som besøgende ser man ikke mælken på noget tidspunkt. Først når man møder de kartoner og bægre, der kommer ud af tappemaskinerne, bliver man klar over, at det store procesanlæg i rustfrit stål i virkeligheden er et mejeri. Ud over produktionsarealet er en stor del af mejeriets bygninger anvendt til logistikformål i form af et enormt kølelager, hvor produkterne mellemlander og står i et øjeblik, inden næste led i logistikkæden, lastvognene, tager over og kører dem til næste bestemmelsessted.
Slagelse Mejericenter indsamler mælken i området øst for Storebælt, men der kommer også en mindre del fra Fyn. Mælken, der behandles, er såvel konventionel som økologisk.

- Her på mejeriet producerer vi hovedsageligt konsummælk, kærnemælk, A38-varianter, yoghurt-varianter, et par sæsonvarer som risalamande og koldskål, mini-meals, desserter - bl.a. chokolademousse. Flere af produkterne produceres sideløbende i økologiske versioner under Harmonie-navnet. Vi har også en mindre produktion til vores kokkeprojekt Arla Unika, hvor vi her i Slagelse producerer økologisk kokkesmør med Læsø sydesalt i to "gammeldags" smørkærner, indleder afdelingsleder for el-afdelingen Michael Olsen.

Processen

Den helt grundlæggende proces på et mejeri er meget enkel:

Ÿ Den rå mælk centrifugeres og opdeles i skummetmælk og fløde, hvorved der opstår to "standardprodukter", som senere kan blandes meget nøjagtigt.

Ÿ Pasteurisering ved varmebehandling for at nedbryde skadelige bakterier.

Ÿ Blanding af skummetmælk og fløde til et produkt eller et mellemprodukt med ønsket fedtindhold f.eks. letmælk med 1,5 % fedt eller en basis for et syrnet produkt, som kan være ymer.

Ÿ Homogenisering af konventionelle produkter (kun et enkelt økologisk produkt gennemgår homogenisering).

- Processen er en kontinuert proces, indtil produkterne står på tappe- og syrningstankene og venter på aftapningen, der starter præcis kl. 00.00 om natten. Om natten er der fuld gang i de mange tappelinjer, som følges op af efteremballering og/eller palletering. Produkterne mellemlander i det kæmpestore kølelager, hvorfra der dels sker en lastbiltransport til distributionscentret i Ishøj og dels en distribution direkte herfra, siger Michael Olsen.

Produktionsanlægget

Den ældste del af mejeriet er bygget i 1963, og det er senere udvidet og moderniseret i flere omgange.

- Der er et antal produktionslinjer, hvoraf et par linjer er reserveret til økologiske produkter, mens andre linjer kan veksle mellem økologiske og konventionelle produkter. Ud over denne begrænsning er produktionsanlægget meget fleksibelt, og det skyldes flere store automatisk styrede ventil-matrixer, som kan dirigere et produkt mod en bestemt rå mælks silo, syrnetank, tappetank eller tappemaskine, forklarer Michael Olsen og fortsætter:

- Vi kører altid den økologiske produktion først, og bagefter følger den konventionelle. På grund af økologikravene kan vi ikke gøre det i omvendt rækkefølge. Hele anlægget skal rengøres, inden vi igen kan producere økologisk efter en konventionel produktion.

Mejeriets tekniske afdeling på 26 håndværkere laver selv den daglige vedligeholdelse, men også ombygnings- og udvidelsesprojekter bliver ofte både projekteret og udført af egne folk.

- Vi har seks elektrikere her i el-afdelingen, hvoraf de to er lærlinge. Vi laver både vedligeholdelse og projekter, siger Michael Olsen. Han forklarer videre, at der til nye projekter dannes en projektgruppe med folk fra de involverede afdelinger, og når indkøringen begynder, indgår en mejerist og bidrager med at "godkende" anlægget, inden det sættes i full-scale-produktion.

Automationen

- Procesdelen i mejeriet er styret af SattCon 200 PLC-systemer med det overordnede SCADA-system SattLine. SattLine-systemet er kombineret med en Pegasus-løsning, der her fungerer som terminalserver mellem PLC’er og operatørstationer. Anlægget er således opbygget og programmeret, at det ikke er særligt fejlfølsomt under drift. Hvis blot opgaverne er kommunikeret ud til PLC’erne, kan disse selvstændigt køre videre uden forbindelse til SCADA-systemet. Først når der igen skal laves en ændring i produktionen, skal kommandoen komme fra SCADA-systemet.

Som feltbus anvender PLC’erne Allen Bradley ControlNet og FlexIO samt Profibus med konvertering til AS-i-bus til styring af ventiler, siger Michael Olsen.

- Vi har et Ethernet – procesnettet – mellem PLC, SCADA-system og operatørstationer samt et antal lokale operatørpaneler.

Der er et andet Ethernet – produktionsnettet – med en produktionsserver, der bl.a. via OPC-server opsamler data til OEE-måling, og hvor også CDS (CIP Diagnose System) kører og viser rengøringens effektivitet. Begge dele kan præsenteres grafisk på de administrative skærme. Men vigtigt er det, at der er total adskillelse mellem procesnettet og det administrative net, forklarer Michael Olsen.

Kvalitetssikring og sporbarhed

Al kvalitetssikring af den rå mælk sker, inden mælken pumpes ind i rå mælks siloerne i form af prøver fra gårdtankene og fra tankvognene. Hvis en prøve falder dårligt ud, skal hele den berørte portion mælk kasseres. Når mælken er inde på mejeriet, gennemgår den som nævnt en kontinuert proces, og her er det vanskeligt at gennemføre sporbarhed.

Sporbarhedsregistrering dukker først op igen ved tapningen, som er dokumenteret med stempel på alle produkter.

På alle operatørstationer skal man logge sig ind inden betjening. Der er tre passwordniveauer – et for brugere, et for ledere og et for teknikere.Ÿ

Arla Foods – Slagelse Mejericenter

Arla Foods er en global mejerikoncern og et andelsselskab, der ejes af danske, svenske og tyske mælkeproducenter. Koncernen har produktion i 14 lande, salgskontorer i yderligere 20 lande og beskæftiger i alt mere end 17.000 medarbejdere.

Arlas produkter sælges under tre velkendte varemærker - Arla®, Lurpak® og Castello® - i mere end 100 lande, og kernemarkederne er Storbritannien, Danmark, Sverige, Finland, Tyskland og Holland.

Arla er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Koncernens nøgletal er:

Nettoomsætning: 54.893 mio. DKK

Nettoresultat: 1.311 mio. DKK

Antal ejere (jan. 2012): 8.024 mælkeproducenter

Indvejet mælk i koncernen: 9.241 mio. kg

Antal medarbejdere: 17.417

Heraf udgør Slagelse Mejericenter:

Indvejet mælkemængde: Ca. 2,5 mio. kg/år

Antal ansatte: Ca. 400

Kilde: www.arla.dk

#Faktabox 1slut

Automationen

PLC-systemer: I processen er det SattCon 200.

IO-systemer: Der findes ældre Satt-rack med IO, men ellers decentraliserede med AllenBradley FlexIO.

Feltbussystemer: ControlNet til decentrale IO-stationer og Profibus DP, hvis signalerne skal konverteres til AS-i.

SCADA-system: SattLine med 7 operatørstationer. I serverrummet er der en engineering-station.

Lokal HMI: ABB touch-paneler type PP835 – 6,5" og PP845 – 10,4".

Netværk: 2 adskilte Ethernet i stjernetopologi med HP-switches.

Frekvensomformere:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064