23948sdkhjf

V. Løwener præsenterer flowmåling ved trykluft

I industrier, som anvender trykluft, er bevidstheden stigende om nødvendigheden af flowmåling for at reducere energiforbrug og -omkostninger. Permanent overvågning af trykluftforbrug er nøglen til betydelige besparelser. I nogle tilfælde er målingen af luftbehovet dog ikke så ligetil, som det synes for eksempel når der skal måles i trykluftnetværk eller ved buffer-beholdere.
I nogle virksomheder er netværket af trykluftsystemet et lukket ringsystem. Et eksempel herpå vises i fig. 1 hvor man kan se en typisk ring netværk. Her er produktionshallerne A, B og C internt forbundet med hinanden. Som et resultat af dette vil flowretningen skifte alt efter forbruget i de forskellige haller. For eksempel, hvis produktionen i hal B stopper, så vil denne fungere som buffer eller transportrør for hal A og C. Luftmængden som strømmer fra B til A eller C er vanskelig at forudsige.

En buffer opfører sig som en kondensator. Luft er oplagret i bufferen, så der kan leveres peak-flow. Buffere er også installeret nær slutbrugere, for eksempel før en pakkemaskine, som anvender trykluft i korte burst. Uden en kontraventil kan flowmåling af trykluft være vanskelig, da bufferen også kan levere trykluft retur til netværket.

En paddelswitch (se fig. 2) kan bestemme flowretningen. Dette er et ligetil princip. Luftflowet skubber til padlen, som aktiverer en kontakt. Kontakt-signalet behandles af en PLC som kombinerer alarmen med udgangen fra en flowsensor. Dette er lidt kompliceret. PLC’en skal programmeres, og der påkræves to installationspunkter i systemet hvilket forøger installationsomkostningerne.

VPFlowscope fra VP instruments kan måle flowretningen uden brug af flow switche. Den særlige Thermabridge sensor er med integreret måling af flowretning.

Med Thermabridge teknologien, kan VPFlowScope måle masseflowet og flowretningen i samme sensorelement. Flowsensoren er opvarmet, og varmeudledningen over flowsensorerne er afhængig af flowretningen (se fig. 3). Hvis flowretningen er fra højre mod venstre, så køles den højre del lidt mere end den venstre del, og vice versa.

Målesignalet analyseres herefter af mikrokontrolleren i VPFlowScope og omformes til et plus eller minus signal (fig. 4). Nu kan trykluftforbruget let måles i netværket. Ved at installere 4 stk. VPFlowScopes før og efter hver produktions hal ved lokation 1,2,3 og 4 kan det individuelle forbrug bestemmes.

Forbruget i hal 1 beregnes som flow fra lokation 1 minus lokation 2. Og for alle haller:

Hal A: 1 – 2

Hal B: 2 + 3

Hal C: 4 – 3

Totalt forbrug: 4 + 1

Forbrugsmålingen er derfor blot et spørgsmål om addition og subtraktion. Totalisatoren i Flowscope tæller således op og ned alt efter flowretningen. Displayet kan vise flowrate i Nm3/h, totalisator, tryk eller temperatur da disse værdier også måles med integrerede sensorer.

VPFlowScope er indstiks flowmåler med datalogger for 500.000 værdier. Den har både 4/20 mA og RS485 signal udgang. Måleren konfigureres via software eller direkte fra displayet.

VP instruments leverer in-line trykluftmålere som ½", 1" og 2" målere i serien FlowMate, alle med display og signal udgange.

Ydermere tilbydes forskellige software løsninger for visuel udlæsning m.m.

I ikke så få tilfælde er der rigtigt mange penge at spare, da lækager kan detekteres og minimeres således at tilbagebetalingstiden for målerne kan være få måneder.mola

Yderligere information:

V. Løwener A/S

4320 0421
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109