23948sdkhjf

Arbejdsskader rammer oftest nyansatte i industrien

Tre gange så mange skader den første måned. Nyansatte kommer langt oftere til skade sammenlignet med øvrige medarbejdere. Den første måned er særlig farlig, og det er især faldulykker, brug af kniv og løft af tunge ting, som er årsag. Det viser seneste tal fra Arbejdstilsynets årsopgørelse 2010.
Nyansatte er hårdt ramt af skader den første måned i deres ansættelse. Det er hovedargumentet for, at Industriens Branchearbejdsmiljøråd nu sætter ind med en kampagne, der bringer mere dialog og omtanke ind på industriens cementgulve.

Industriens Branchearbejdsmiljøråd (I-BAR) arbejder målrettet for at reducere antallet af ulykker i danske industrivirksomheder. Flere kampagner har de sidste år sikret landets smede, kran-førere og industrielle kollegaer ved at motivere virksomheder til at få styr på procedurer og få sat instruktion og introduktion i system. Ulykke-kurven er knækket og tallet af skadesramte er faldet markant, men der er stadig et skår i statistikkerne.

- Vi har tidligere været særlige opmærksomme på oplæring og opstart af især unge mennesker og lærlinge. Men det viser sig, at det ikke kun er de unge, som er udsatte. Uanset alder, så er man mere udsat i sin første tid i nyt job eller ny funktion. Vi skal fortsat have fokus på struktureret instruktion og introduktion, men vi skal også have fokus på en modtagerkultur, hvor har alle et ansvar, siger kampagneansvarlig Jan Lorentzen, Dansk Industri.

Flere ulykker i udsigt

Seneste tal fra Dansk Arbejdsgiverforening og Beskæftigelsesministeriet viser, at der er fald i ledigheden og øget tilgang til arbejdsmarkedet. Dette betyder flere nyansættelser end de seneste år. Dermed er der også en stærk risiko for, at antallet af ulykker vil stige, hvis ikke vi øger indsatsen og opmærksomheden på området.

- I dag er der typisk en lille håndfuld, der tager sig af en nyansat. Forskning viser, at langt flere skal klargøre deres personlige ansvar og spille en rolle. Alle på en arbejdsplads kan stille sig selv spørgsmålet: Hvad er min rolle i det her? Hvordan kan jeg hjælpe min nye kollega sikkert på vej og udvise omtanke?

Uden sammenligning i øvrigt ved man per automatik, at man skal tænke sig om, når der er små børn i hjemmet. Huske om der er farlige kemikalier, sikre transportveje og afbløde skarpe kanter. Den samme logiske hensynstagen og reaktionsmønster skal vi have ført over på arbejdspladserne, når der er nyansatte på plads, udtaler Jan Lorentzen. mola
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11