23948sdkhjf

Bred aftale om sygedagpenge lukker sort hul

Indlæg af Dansk Metal, leder af Dansk Metals a-kasse Torben Poulsen.
Regeringen har med et bredt flertal i folketinget indgået en ny aftale om sygedagpenge. Aftalen betyder, at ingen syge fremadrettet vil risikere at stå helt uden et forsørgelsesgrundlag, da partierne er enige om at afskaffe den såkaldte "varighedsbegrænsning" på sygedagpenge, der betød, at mange helt mistede indkomst, selvom de stadig var syge. Samtidig betyder aftalen en mere helhedsorienteret og tværfaglig indsats.

Det er positivt, at ingen syge fremover vil kunne stå uden forsørgelsesgrundlag, da man ophæver varighedsbegrænsningen. Men jeg ærgrer mig over, at forhandlingerne med de borgerlige partier har ført til, at man kun kan modtage sygedagpenge i fem måneder i stedet for de seks måneder, som var regeringens oprindelige udspil.

Aftalen betyder, at syge efter fem måneder skal have revurderet deres sag. Hvis man ikke kan få forlænget sine sygedagpenge, skal man starte i et såkaldt jobafklaringsforløb, hvor ydelsen svarer til kontanthjælp uden formue- eller ægtefælleafhængighed. Indsatsen i jobafklaringsforløbene skal ifølge aftalen tilrettelægges individuelt og indeholde en mere helhedsorienteret indsats.

De nye jobafklaringsforløb er udmærkede, men det er afgørende, at indsatsen skal handle om at hjælpe de syge tilbage i job hurtigst muligt. Ellers frygter jeg, at man parkerer en stor gruppe af mennesker på langvarig, offentlig forsørgelse. De syge har brug for rettigheder, der sikrer, at de får den indsats, der er nødvendig, så de kan vende tilbage til arbejdsmarkedet. Det skal undgås, at de syge bliver ”gidsel" i kommunernes stramme, økonomiske prioriteringer.

Med reformerne af førtidspension, fleksjob og kontanthjælp har kommunerne allerede fået tildelt en række tunge opgaver. Vi skal derfor se, at de nye jobafklaringsforløb virker i praksis før vi kan fælde endelig dom over indsatsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063