23948sdkhjf

MEP'ere: Nej til CO2-forslag vil ramme dansk industri

Det bliver værst for dansk industri, hvis kvotehandelssystemet går tabt, siger danske EU-parlamentarikere.
Det kommer til at gå hårdt ud over dansk erhvervsliv, hvis EU's fælles CO2-kvotehandelssystem bryder sammen, nu hvor et flertal i EU-Parlamentet har stemt nej til klimakommissær Connie Hedegaards redningsplan for systemet.

Det vurderer den konservative EU-parlamentariker Bendt Bendtsen og flere af hans danske kolleger.

- Det, der er risikoen, er, at kvotesystemet kollapser, siger han til Ritzau og tilføjer:

- Og hvis vi nu får 27 nationale ordninger i stedet, så vil jeg tvivle på, at Danmark er det land, der kommer til at behandle sine erhvervsvirksomheder bedst.

Connie Hedegaard foreslog at trække 900 millioner CO2-kvoter ud af handlen for at øge kvotepriserne og dermed mindske CO2-udslippet og redde systemet.

Men den danske industriorganisation DI beskyldte både før og efter afstemningen forslaget for at være en kortvarig løsning, der ikke vil sikre andet end et stort økonomisk tab til erhvervslivet.

Øgede kvotepriser betyder dårligere konkurrenceevne, lød det.

Men det er ifølge Bendt Bendtsen en fejlvurdering fra Dansk Industri, som kun vil tabe på, at kvotesystemet nu risikerer at gå tabt.

- Hvis vi får nationale ordninger, så bliver det nationalstaternes egen tegnebog, der afgør, hvad energibeskatningen skal være, siger han og tilføjer:

- Og vi (Danmark, red.) er ikke dem, der står først i rækken for at give subsidier.

Også EU-parlamentsmedlem Dan Jørgensen (S) frygter de langsigtede konsekvenser af afstemningen for erhvervslivet og dets konkurrenceevne.

- Vi har travlt, hvis vi skal nå at redde os selv fra de værste klimaforandringer, og derfor har vi mildest talt ikke brug for denne slags sammenbrud, siger han.

Venstres EU-parlamentariker Jens Rohde er dog ikke overbevist om, at nedstemningen af CO2-forslaget automatisk betyder enden for EU's fælles kvotehandelssystem.

- Det duer ikke, at folk går rundt og siger, at det her er en katastrofe og sætter sig fornærmet hen i et hjørne. For sker det, så bliver det en selvopfyldende profeti, at systemet bryder helt sammen, siger Rohde og tilføjer:

- Nu gælder det om at sende det signal, at vi insisterer på at have et fælles europæisk kvotesystem, som virker.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078