23948sdkhjf

C20-indekset siger farvel til 2013 med endnu en rekord

Indekset over de 20 største danske aktieselskaber rundede - meget sigende - året af med en rekord.
De danske eliteaktiers indeks, C20 Cap, lukker året ned i rekordniveauet 684,66 efter en stigning på 0,26 procent.

Det er den 49. rekord i 2013, der har været et fremragende år for de førende danske aktier. Indekset er således steget med hele 32 procent siden årsskiftet.

- Der var et par specifikke enkeltselskaber, der trak op i det danske indeks. Novo med en stigning på næsten en procent, A.P. Møller-selskaberne, som også hører til blandt de tunge, FLSmidth med nye ordrer og Carlsberg

Det forklarer afdelingschef for aktier i Sydbank, Ole Kjær Jensen, til Ritzau Finans.

Han vurderer samtidig, at 2013 var året, hvor det danske marked for alvor lagde krisen bag sig.

- Vi har set selskaberne forbedre deres balancer, og med de aktuelle renteniveauer har det været svært at få øje på alternativer til aktieinvesteringer. Nu venter vi på at se vækst i økonomierne, og det tror vi på.

Vindmølleaktien fra Vestas har lagt afstand til samtlige andre selskaber på eliteindekset og må betragtes som årets store vinder.

Med en stigning på omkring 400 procent kort før frokost mandag har kursfesten indbragt Vestas-aktionærerne 26 milliarder kroner.

Historisk set placerer 2013 sig på en ottendeplads over de stærkeste år for C20-indekset, der har eksisteret siden 1989.

Ifølge aktieanalytiker i Spar Nord Mikkel Duus-Hansen er det først og fremmest centralbankernes ekstremt lempelige pengepolitik, der har drevet aktiekurserne op i årets løb.

- Verdens store centralbanker holder fortsat renterne i et jerngreb, og de mange tiltag for at stimulere væksten begynder nu at give resultater.

- Tiltroen til væksten stiger, mens frygten for politiske risici falder, og det får investorerne til at søge mod de mere risikofyldte aktiver som aktier, forklarer Mikkel Duus-Hansen.

Det stærkeste aktieår i C20-indeksets historie er fortsat 1997, hvor aktierne i indekset samlet set steg hele 56,7 procent.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078