23948sdkhjf

Automatisering frigør ressourcer

Virksomhederne vil i højere grad ansætte folk til udviklingsopgaver, når robotterne overtager de lavtuddannedes arbejde, mener professor Jan Arlbjørn fra Aalborg Universitet.
Øget automatisering vil resultere i, at flere outsourcede jobs vil komme tilbage til Danmark.

Det vurderer professor Jan Arlbjørn fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på Aalborg Universitet. Han er ved at lægge sidste hånd på en undersøgelse om udflytning og hjemtagning af produktion med mere end 800 deltagere, og han vurderer, at flere job ligefrem vil komme hjem til Danmark. Det sker allerede i Tyskland, hvor udflytningen ifølge professoren er den laveste siden 1990’erne. Det kan sikre flere tusinde danske arbejdspladser.

Dermed ligger Jan Arlbjørn på linje med lederen af Teknologisk Instituts center for Robotteknologi, Søren Peter Johansen, som når frem til samme konklusion.

"Virksomhederne ansætter i højere grad folk til udviklingsopgaver, fordi robotterne kan overtage de lavt uddannedes arbejde", siger Jan Arlbjørn. "Ved at automatisere produktionen frigøres der nogle ressourcer, hvorved fokus skifter, så der sættes mere ind på innovation og udvikling. Hvis man derimod ikke automatiserer, skal der bruges ofte kostbar tid på at lede medarbejderne. Det er med andre ord hele organisationen som ændres og smidiggøres i det øjeblik, hvor robotter overtager det manuelle arbejde," siger Jan Arlbjørn.

Han kunne godt ønske sig, at politikerne skabte nogle flere incitamenter, som gjorde det fordelagtigt for små og mellemstore virksomheder at automatisere.

"Det kunne eksempelvis være bedre afskrivningsvilkår, lige som man kunne stille risikovillig kapital til rådighed," siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063