23948sdkhjf

Potentialet er stort

Trods de indlysende fordele ved automatisering er købelysten blandt produktionsvirksomheder behersket, erkender adm. direktør Claus Guldbech fra DanRob A/S.
“Investering i robotteknologi giver ikke kun forbedret produktivitet, men ofte også højere kvalitet, bedre logistik og dermed øget konkurrencekraft. Derudover benytter en del af vores kunder den mere effektive automatisering til at producere mindre seriestørrelser. Herved har de i højere grad mulighed for at producere til ordre og ikke til lager. Store seriestørrelser øger derimod ofte lagerstørrelsen og kapitalbindingen."

Det siger Claus Guldbech, som er adm. direktør hos DanRob A/S i Middelfart, som er leverandør af robotbaserede automationsløsninger.

Han satte sig i chefstolen i begyndelsen af året og fik blandt andet til opgave at styrke virksomhedens profil på eksisterende og nye markeder.

Umiddelbart efter årsskiftet blev DanRobs ejer, Kim Koertsen, i Berlingske citeret for, at virksomhedens omsætning i andet halvår af 2012 var steget med 30-40 procent.

I dag erkender Claus Guldbech, at salgstallene ikke er så optimistiske.

“Til trods for at fordelene ved øget automatisering synes indlysende, er virksomhederne lige nu generelt afventende, hvad angår investering i robotteknologi," siger Claus Guldbech. “Vi får mange forespørgsler og er i god dialog med en række industrivirksomheder, men ordrebogen er ikke så tyk, som vi kunne ønske os. Investeringslysten er ganske enkelt behersket," tilføjer han.

Den teknologiske udvikling er ellers gået ganske stærkt, og holdningen til, hvad robotter kan bruges til, har også ændret sig.

“For nogle år siden fokuserede virksomhederne næsten udelukkende på, at automatiseringen skulle effektivisere driften. Siden er der sket et paradigmeskift. I dag er opmærksomheden i langt højere grad rettet mod de logistiske gevinster, den hurtigere reaktionstid, muligheden for at reducere seriestørrelserne, den hurtigere lageromsætning samt den øgede smidighed, som i høj grad også er en konsekvens af at indføre robotteknologi," siger Claus Guldbech.

Langsommere cyklus

De nyeste tal dokumenterer, at det i gennemsnit kun er 30 procent af de samlede produktionsprocesser i Danmark, som er automatiserede. Vi halter langt efter Sverige og Tyskland. Hvad tror du forklaringen er på det?

“Både Sverige og Tyskland har en omfattende bilindustri, hvilket traditionelt medfører en høj automatiseringsgrad. Det påvirker statistikken og smitter også af på bilproducenternes underleverandører. Men danske virksomheder er på vej," mener Claus Guldbech.

“Der bliver installeret stadig flere robotter. Vores cyklus er blot langsommere end i nabolandene. For Danmark er en højere automatiseringsgrad i produktionsvirksomhederne en nødvendighed for at bevare en fortsat produktion i Danmark. Vi har nogle af de højeste leveomkostninger i verden. Derfor er det tvingende nødvendigt at automatisere, og her er robotter en optimal løsning," siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078