23948sdkhjf

“Ofte kæmper vi mod fastlåste holdninger"

Det kræver en ændring af industriens selvforståelse, hvis der for alvor skal ske et gennembrud for produktion via robotteknologi, mener direktøren for Danish Advanced Manufacturing Research Center, Klaus Bonde Ørskov.
“Det ville give rigtig god mening, hvis danske virksomheder i højere grad valgte at investere i robotter og anden automation. Samtidig er det muligt at anvende teknologien mere sofistikeret, end vi gør herhjemme. Flere steder i udlandet forskes der aktuelt i at benytte robotter som egentlige bearbejdningsmaskiner og ikke kun som en støttefunktion eller automationsløsning, som tilfældet er i danske industrivirksomheder."

Det mener Klaus Bonde Ørskov, som er direktør for Danish Advanced Manufacturing Research Center (DAMRC). Det er en regionalt forankret forening med sekretariat i Herning, som blandt sine 25 medlemmer tæller universiteterne i Aarhus og Aalborg, fire kommuner, to erhvervsråd, tre erhvervsskoler samt en række store og små virksomheder, herunder Boeing, Vestas, Terma og AH Industri.

Parterne søger i fællesskab og gennem udveksling af viden og erfaring at forbedre konkurrenceevnen i dansk industri. Fokus er rettet mod forskning, udvikling og optimering af spåntagende processer.

“I et par tilfælde er det lykkedes os at reducere produktionstiden med 40 procent via indførelse af ny teknologi," forklarer den 37-årige direktør, som blev ansat i foreningen i 2010.

Stort potentiale

Klaus Bonde Ørskov er oprindeligt uddannet skovarbejder, hvorefter han blev officer i Forsvaret. Senere uddannede han sig til ingeniør med speciale i forretningsudvikling. Inden han blev tilknyttet DAMRC, har han haft en projektlederstilling på Teknologisk Institut samt været produktionschef i en mindre metalvirksomhed.

“Hvis mere robotteknologi er ensbetydende med flere arbejdspladser, vil det jo utvivlsomt være en gevinst for samfundet. Det relativt snævre felt, vi koncentrerer os om, beskæftiger ca. 35.000 faglærte og ufaglærte. I den samlede industri arbejder der langt over 100.000 mennesker. Hvis der alt i alt kun er 5.500 robotter i danske virksomheder – og kun en tredjedel af de samlede produktionsprocesser er automatiserede – er der fortsat et stort potentiale i at konvertere manuelt arbejde til robotteknologi," mener Klaus Bonde Ørskov.

Sovepuden

Hvad skal der efter din mening til for at vende udviklingen?

“En klar holdningsændring. Ofte kæmper vi mod fastlåste holdninger. Men det er nødvendigt at tro på, at man bliver bedre til at drive forretning, hvis man i ordets bredeste betydning indfører ny teknologi. Vi har formentlig verdens dygtigste håndværkere, hvilket naturligvis er en styrke. Men det kan også blive en sovepude, når du ved, at du er bedst og derfor ikke behøver at forbedre dig," siger han.

Endelig peger Klaus Bonde Ørskov på, at traditionerne for samarbejde mellem universiteter og virksomheder inden for hans felt er langt stærkere i udlandet end i Danmark.

“Ingen af parterne har i tilstrækkelig grad formået at skabe en platform, hvor de kan mødes, og det er ærgerligt. Derfor får mange virksomheder desværre alt for lidt ud af den viden, som universiteterne besidder, hvilket forhindrer gennemgribende teknologiske forandringer i små og mellemstore virksomheder. Vores erfaring er dog, at det ikke behøver at være et problem. På vores center har vi formået at formidle samarbejde mellem såvel store udenlandske universiteter som danske universiteter og helt små danske virksomheder," siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065