23948sdkhjf

Norsk olie-nedtur koster danske virksomheder dyrt

En af årsagerne til de faldende investeringer er olieprisen, der styrter nedad.
Investeringsniveauet i den norske olie- og gasindustri ventes at falde med 13-16 pct. i 2015. Det får konsekvenser for danske underleverandører. Sådan lyder meldingen fra Norsk Industri.

"Markedet bliver mindre, og det kan også påvirke danske leverandører. Vi er bekymrede," siger direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde, til Jern & Maskinindustrien.

Samme melding kommer fra den danske brancheforening for olie- og gassektoren i Danmark, Olie Gas Danmark.

"Et faldene aktivitetsniveau i Norge vil formentlig også ramme danske underleverandører. Det kan være rådgivere, manpower og leverandører af hardware," siger Martin Næsby, der er direktør i Olie Gas Danmark.

En af årsagerne til de faldende investeringer er olieprisen, der styrter nedad. De sidste måneder er det gået stærkt. I august kostede en tønde olie over 100 dollars ifølge Energistyrelsen. Seneste tal viser, at prisen på en tønde råolie er faldet til 55 dollars, i følge Investing.com. Det smitter allerede af i Norge, Tal fra Statistisk sentralbyrå (Norsk Statistik, SSB) viser, at operatørerne på de norske olie- og gasfelter i tredje kvartal i år regnede med at ende året 2014 med en samlet investering på 218,6 mia. norske kroner år. I samme måling er forventninger til det kommende års investeringer faldet til 188,6 mia. norske kroner. Det svarer til en reduktion på 13 pct.

Hos Fremstillingsindustrien under DI vurderer chefkonsulent Christian Eskelund-Hansen, at den norske olieindustri måske er ved at finde et mere balanceret vækstniveau.

"Man skal huske på, at det stadig er enorme summer, der bliver investeret for," siger han og henviser til de 188,6 mia. norske kroner i 2015.

Han oplyser, at der ifølge den danske ambassade i Norge er omkring 500 danske virksomheder, der er koblet direkte op på den norske energiindustri. Han ser ikke, at faldet i investeringerne kommer til at rive benene væk under de danske underleverandører. Men hvor han ikke er bekymret for underleverandørernes konkurrencerevne, er det noget andet, når det kommer til indtjeningen. Det skyldes, at den norske krone falder i værdi.

"Det der bekymrer mest er faldet i valutaen. Det er ikke så let at opretholde en indtjening," siger han og henviser til, at den norske krone for tiden ligger 17-18 pct. lavere end den danske.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079