23948sdkhjf

Nyeste CNC-teknologi matcher erhvervslivet

Syddansk Erhvervsskole i Odense har investeret i en ny avanceret fem-akset CNC-maskine. Skolen vil matche erhvervslivets maskiner.
Erhvervsskoler bliver ofte skudt i skoene, at de kun har gammelt, nærmest antikt maskineri. Sådan kan det også se ud på Syddansk Erhvervsskole i Odense. Række efter række står gamle Pedersen-drejebænke. Solide maskiner, men ikke just moderne højteknologi.

“Men du skal lige se noget," siger Steen Nielsen, afdelingsleder for området produktion og udvikling. Nede bag ved en væg viser han stolt en ny MoriSeiki fem-akset NVX 5080 II bearbejdningsmaskine frem, en maskine med et prismærke på 2,4 mio. kroner. Maskinen kan blandt andet skifte værktøjer så hurtigt, at det menneskelige øje slet ikke når at opfange det.

Det er vigtigt for Steen Nielsen, at skolen kan byde kommende industriteknikere på maskiner, som er lige så avancerede, som

"Der kommer 200 ingeniører her og får praktisk undervisning i drejning og fræsning. Det ser vi rigtigt store perspektiver i, for vi oplever igen og igen, at ingeniører og håndværkere har svært ved at forstå hinanden.

Steen Nielsen, afdelingsleder for området produktion og udvikling, Syddansk Erhvervsskole

dem, der står ude i virksomhederne.

“Eleverne kan lære at køre selvstændigt med den slags maskiner allerede på uddannelsen," siger Lars P. Nielsen, som er faglærer, og som har særligt ansvar for de avancerede CNC-maskiner.

Han har indlagt begrænsninger i programmeringen, så eleverne ikke kan komme til at ødelægge maskinerne undervejs.

Erhvervsskolen havde i forvejen én MoriSeiki tre-akset CNC-maskine, som eleverne har arbejdet med i flere år. Den ny maskine vil ruste dem endnu bedre til deres kommende arbejde.

“Vi arbejder kraftigt hen mod at have maskiner på skolen, som lever op til tidens krav," siger Steen Nielsen.

Skolen har da også fået flere positive reaktioner fra virksomhederne.

Pengene til de avancerede maskiner kommer fra skolens drift. Steen Nielsen skal hver gang søge skolens ledelse, og i tilfældet med MoriSeiki-maskinen fik han altså held med sin ansøgning.

Kan selv redde havarier

Et af målene er, at industriteknikerne får så stor forståelse for CNC-maskiner, at de selv kan redde situationer med eksempelvis havarier i maskinerne på et nathold. Ofte ser man i virksomhederne, at et helt nathold går i stå, fordi ingen kan eller har tilladelse til at genprogrammere maskinerne.

Næste køb bliver en avanceret målemaskine.

“Vi kan ikke have så avanceret en CNC-maskine, og så ikke have en målemaskine, som matcher den. Vi vil gerne have mere af det avancerede maskineri. Vi har fem bearbejdningscentre. Men vi vil gerne op på det dobbelte," siger Steen Nielsen.

Steen Nielsen vil også gerne have en robot mere til skolen, som allerede råder over en robot.

CNC længere frem

Det er ikke kun på den teknologiske side, at skolen bevæger sig. Undervisningen i CNC og CAD/CAM er også blevet styrket. Eleverne møder nu allerede CNC-maskiner på grundforløbet.

Samtidig rykker skolen undervisningen i CNC og CAD/CAM helt frem til det første forløb på uddannelsen. Dermed kan eleverne nå et højere niveau inden for de områder under uddannelsen.

Syddansk Erhvervsskole har i øvrigt også indledt et samarbejde med Syddansk Universitet om praktisk uddannelse af ingeniører.

“Der kommer 200 ingeniører her og får praktisk undervisning i drejning og fræsning. Det ser vi rigtigt store perspektiver i, for vi oplever igen og igen, at ingeniører og håndværkere har svært ved at forstå hinanden. Det giver samtidig en oplevelse for vores elever at se de ingeniørstuderende her," siger Steen Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064