23948sdkhjf

Stilstand giver gode tal

Økonomi er en kompleks størrelse. Og når det handler om den overordnede samfundsøkonomi, så bliver billedet endnu mere mudret. For midt i de mange positive forårsudmeldinger - blandt andet om udsigt til vækst og øget aktivitet i ordrebøgerne i fremstillingsindustrien i 2014 - så lurer problemerne bag den positive overflade. I øjeblikket er overskuddet på betalingsbalancen et af de positive elementer i dansk økonomi. Vi sælger mere til vores eksportmarkeder i specielt Europa, og den positive balance er til at tage at føle på. I januar måned en positiv balance på 9,0 milliarder kroner.

Men der er rent faktisk bekymrende årsager bag de positive eksporttal. Den mest åbentlyse årsag er, at danskerne i øjeblikket mangler købe- og investeringslyst. Det smitter negativt af på importen, og det smitter af på omsætningen af danske varer på det danske marked. Samtdig er det en forudsætning for de positive eksporttal, at der lige nu sker en reel udvanding af danskernes realløn. De seneste års udbredte løntilbageholdenhed slår igennem for de danske virksomheder, som ofte gennem de seneste mange år har påpeget, at det danske lønniveau har gjort os ukampdygtige som produktionsland. Nu er billedet drejet en smule. Den massive løntilbageholdenhed været med til at gavne eksporten, men har samtidig bremset den danske samfundsøkonomi.

Spørgsmålet er, hvilken behandling, dansk økonomi har brug for lige nu. Svaret er, at de italesatte positive tendenser reelt også i løbet af året kommer til at afspejle sig i mere aktion på markedet og mindre opsparing i banken fra de danske forbrugere og virksomheders side. Det gælder ikke mindst industrivirksomhedernes tro på et stærkt 2014. Der er en positiv stemning, der gerne skulle løfte sig fra ordrebøgerne videre ud til ejere og medarbejderne og skabe den tillid, der er nødvendig for at få skubbet gang i det danske hjemmemarked og øge investeringslysten af produktionsapparatet.

Der er brug for at styrke den fælles tro på fremtiden. Der er brug for, at vi minder hinanden om, at tilbageholdenhed og opbremsning kun giver gevinst for den danske økonomi på den korte bane. Der skal åbnes for posen med investeringer, hvis der skal tages sikre og frugtbare skridt ind i fremtiden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078