23948sdkhjf

Ny teknologi til rustbeskyttelse

Hempel, DTU Mekanik samt IPU indgår nyt samarbejde i fælles erhvervspostdoc-projekt. Målet er videreudvikling af ikke bare nye, men også mere miljøvenlige produkter til rustbeskyttelse.
Zinkholdige malinger bruges typisk til at beskytte stålkonstruktioner i miljøer med for eksempel saltvand og høj luftfugtighed. Det kan for eksempel være inden for offshore olie- og gasudvinding og i vindmølleindustrien.

I 2007 fandt Hempels forskere ud af, at kun 1/3 af zinken i en zinkholdig maling bliver brugt til at beskytte stålet mod rust. Efter denne opdagelse satte Hempel sig for at finde en måde, hvorpå zinken udnyttes bedre til rustbeskyttelse.

I et tre-årigt erhvervspostdoc-projekt skal Rameez Ud Din videreudvikle og karakterisere de termodynamiske egenskaber, der bliver skabt ved brug af Hempels teknologi, som blandt andet har resulteret i Hempadur AvantGuard, der er en portefølje af tre zinkholdige malinger til anti-korrosion. Med den nye viden vil man kunne udvikle bedre forsøgsplatforme og testmetoder, der kan bruges dels i videreudvikling af teknologien og nye antikorrosive produkter.

For Hempel er det derfor afgørende, at den nye viden, der kommer ud af dette samarbejde, vil kunne bidrage til videreudvikling af ikke bare nye, men også mere miljøvenlige produkter.

- AvantGuard er måske den største forandring inden for zinkholdige malinger, siden de først blev introduceret i 1960'erne, siger Josep Palasi, technology & innovation director i Hempel.

- For DTU er det spændende at få mulighed for at være med i dette projekt, da vi ser et stort potentiale i at kunne udnytte den grundlæggende viden, vi opnår, til udvikling af nye alternative materialer, der vil have langt mindre skadelig effekt på miljøet, udtaler Per Møller, professor ved DTU Mekanik.

Rustbeskyttelse og modstand mod revnedannelse bidrager begge til levetiden for de stålstrukturer, malingen beskytter.

Projektet har et budget på 3 mio. kr. og en varighed på tre år. Innovationsfondens støtter med 1,5 mio. kr.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078