23948sdkhjf

Svinghjul kan give billigere og renere strøm til søs

Behovet for en plan b, hvis strømmen ryger på en borerig eller et boreskib, kan løses med et billigere, mere holdbart og miljøskånsomt alternativ til batterier. Innovationsfonden investerer 8 mio. kr. i projektet.
Det er den nystartede teknologivirksomhed Wattsup Power, der sammen med Maersk Drilling og energiforskere fra Aalborg Universitet skal teste en erstatning for de store batterier, som i dag udgør nødsystemet, hvis de normale generatorer går ned. Princippet i den nye teknologi går ud på at lagre energi ved at lade et svinghjul snurre rundt i en lufttom indkapsling. Energien ophobes som acceleration af det roterende svinghjul, og den kan hurtigt frigøres igen ved deceleration af hjulet, når der er brug for nødstrøm.

Wattsup Power har designet en patenteret løsning, som er billigere og mere holdbar end ved brug af tilsvarende traditionel batterikapacitet. Udfordringen i projektet bliver at videreudvikle teknologien til en kommerciel løsning, der lever op til skrappe krav om ydelse og sikkerhed til søs.

- Vores mål er at reducere energiforbruget med 20 procent og dokumentere, at vi kan levere den nye type energilagring til krævende maritime operationer. Vi starter med at fokusere på borerigge og store fartøjer, hvor brændstofbesparelsen vil være størst, fordi de har det største forbrug. Men markedet kan i fremtiden være alt fra fritidsbåde og lystyachter til færger og krydstogtskibe, siger direktør og stifter Martin Speiermann fra Wattsup Power i Hvidovre, som leder projektet.

Maersk Drilling udfører boreopgaver for olieselskaber globalt, og selskabet bidrager til projektet med vigtig viden om branchens tekniske og juridiske krav til elektriske installationer. Desuden vil Maersk Drillings flåde af borerigge og skibe blive benyttet i de konkrete afprøvninger.

For forskerne på Aalborg Universitet er de flydende el-net spændende eksempler på ”microgrids”:

- Et microgrid er et system af tilpassede teknologier, som tilsammen skaber den nødvendige elektricitet tæt på det sted, hvor den skal bruges. Borerigge og boreskibe har i sagens natur ikke forbindelse til det centrale elnet eller grid, så de er nødt til at skabe deres egen elektricitet ved at have store strømgeneratorer ombord. Derudover skal deres microgrid have en nødløsning, som projektet her fokuserer på, forklarer lederen af Aalborg Universitets microgrid-forskningsprogram, professor Josep M. Guerrero.

Han og kollegerne har udviklet og udrullet microgrids i en række andre projekter rundt om i verden. Teknologierne er oprindeligt udviklet til steder, hvor det centrale el-net enten ikke når ud eller er plaget af mange udfald. Det gælder for eksempel på øer, i landområder og i uudviklede regioner. Forskerne forventer, at det nye microgrid-projekt vil styrke Danmarks position på feltet takket være dets industrielle styrke.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094