23948sdkhjf

Robuste skibsmotorer skal gøre skibsfart grønnere

Med 16 mio. kr. fra Innovationsfonden vil danske forskere og motordesignere finde løsninger for mere effektive og miljøvenlige skibsmotorer.
Størstedelen af verdens varer transporteres af skibe på havene. I de kommende 5-10 år indføres skærpede krav til udledning af forurening fra disse skibe. Det drejer sig blandt andet om emissioner af kvælstofoxider og kuldioxid. Samtidig skal brændstoffernes svovlindhold mindskes. Kravene betyder, at skibenes motorer, og ikke mindst driften af skibenes motorer, må ændres.

En af de store udfordringer i den forbindelse er at forhindre ”kold korrosion” i motorerne, som har vist sig at udgøre et større problem under de ændrede forhold. ”Kold korrosion” er en blanding af syreangreb og mekanisk slid i motoren, som opstår, fordi svovlsyre i højere grad kondenserer på cylindervæggen i motorerne.

Vil modvirke korrosion
SULCOR er et projekt, hvor DTU og MAN Diesel & Turbo er gået sammen med internationale universiteter i et samarbejde om at forstå og beskrive de mekanismer, som ligger bag dannelsen og kondensationen af svovlsyre i motorerne. Det skal vise vejen til at undgå problemerne. Søren H. Jensen, vice president for R&D Low Speed, MAN Diesel & Turbo:

- Igangsættelsen af projektet SULCOR er et vigtigt skridt i forståelsen af korrosionsmekanismerne i forbrændingsrummet i moderne skibsmotorer - mekanismer som har vist sig at føre til store omkostninger i service, og som er meget begrænsende i motordesignet. Vi forventer, at projektet vil vise sig centralt for udviklingen af fremtidige endnu mere effektive og miljøvenlige skibsmotorer.

Henrik Carlsen, institutdirektør på Danmarks Tekniske Universitet, Institut for Mekanisk Teknologi, supplerer:

- Det er meget glædeligt, at Man Diesel og Turbo sammen med DTU nu får mulighed for at gennemføre en stor forskningsindsats, så det i fremtiden er muligt at forstå og forebygge korrosion i de store skibsmotorer. Det er en forudsætning for optimering af driften af motorerne i de store skibe og for udviklingen af nye motorer med lavere brændstofforbrug og emissioner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141