23948sdkhjf

Stil IT-krav til de små

I en minikronik beretter Tom H. Vejnø om, at alt for få af Danmarks små virksomheder er synlige i den nye digitale forretningsverden – det offentlige kan fremskynde en nødvendig omstilling.
Dansk Byggeri opfordrer i Erhvervsbladet den 18. november til en udsættelse af kravet om, at det offentlige fra 1. februar 2005 kan kræve, at virksomhederne skal fremsende fakturaer elektronisk.

Det er muligvis velbegrundet i det konkrete tilfælde. Men set overordnet må det hilses med tilfredshed, at det offentlige stiller krav til virksomhederne om at omstille sig til den digitale virkelighed. Det er nemlig rystende mange af specielt de mindre virksomhederne, der er langt bagud i denne omstillingsproces.

Tidligere i november kunne man læse i Erhvervsbladet, at kun 5,9 procent af Danmarks over 400.000 virksomheder med under fem ansatte har en hjemmeside. Oplysningen kommer fra Købmandsstandens Oplysningsbureau. Og selv om noget af forklaringen på det lave tal kan være, at ikke alle virksomheder har registreret deres hjemmeside, er det alligevel tankevækkende. For ikke at sige rystende.

De allermindste virksomheder er måske dem, der har det højeste vækstpotentiale i Danmark. Og så viser de sig at være usynlige i den stadigt voksende del af forretningsverdenen, som er digital. Det er et problem for den enkelte lille virksomhed, der ikke får realiseret sine muligheder. Men det er så sandelig også et problem for samfundet.

Men vi ved jo alt for godt, hvordan det ser ud for lederen i den lille virksomhed. Dagligdagen er fuldt besat med driftsopgaver og med udvikling af produktionen eller serviceydelserne. Dertil kommer den stadige jagt på kunderne. At få lavet en ordentlig hjemmeside – for slet ikke at tale om en egentlig digitalisering af hele virksomheden – er det svært at få tid til.

For det bliver også stadigt sværere at finde kunder, så det skal der også bruges mere tid på.

Hvorfor – fordi flere og flere af aftagere bruger nettet til at finde leverandører.

Og så er den onde cirkel sluttet. Lederen i den lille virksomhed bliver stadigt flere kræfter på at jage et svindende antal kunder og får derfor ikke tid til at bevæge sig derhen, hvor hans kunder nu er.

Det offentlige kan og bør for samfundsøkonomiens skyld være med til at bryde denne onde cirkel. Stil krav til alle virksomheder om digitale forretningsgange. Dermed tvinges også de små virksomheder til den omstilling, som er en bydende nødvendighed for, at de vil vil kunne trives og udvikles i den digitale og globale økonomi.

3. december 2004.

Tom H. Vejnø
Intraxite ApS

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094