23948sdkhjf

Stålgrossisternes optur led et knæk

Dykkende stålpriser presser fortsat grossisterne. Men trods fald i både omsætning og indtjening er branchens tro er intakt.
Opturen fra finanskrisens dynd har fået et mindre knæk. Skærpet konkurrence sænkede stålpriserne sent i 2013, og det har udfordret den samlede branche, som gik tilbage fra 2012 til 2013, viser en ny brancheanalyse over stålgrossister i Danmark, som Metal Supply har foretaget.

To års fremgang aflyst hos stålgrossisterne
Indtjeningen faldt hos fem ud af de syv store stålgrossister i seneste regnskabsperiode. Og det har medført et dyk på 63 procent i branchens samlede resultat efter skat, som landede på godt 87 mio. kr. i 2013 mod 236 mio. kr. året før.

Det er især Sanistål, der med et fald på 144 mio. kr., trækker ned i det samlede billede, mens Dacapo Stainless med det femte tabsgivende år i træk er eneste virksomhed i segmentet med røde tal på bundlinjen.

Det er dog kun finansielle indtægter, der bringer Damstahl A/S i plus på bundlinjen ovenpå tredje år i træk med nedgang og et negativt driftsresultat på 13 mio. kr. Tibnor A/S holder kun lige skindet på næsen med et minimalt overskud på 23.065 kr.

Som den eneste stålgrossist kan Lemvigh-Müller A/S i 2013 præsentere et tocifret millionoverskud. I 2012 havde også Damstahl samt Jørgensen & Utoft tocifrede overskud, mens Sanistål leverede en bundlinje på 153 mio. kr.

At 2013 var endnu et hårdt år for stålgrossisterne kan aflæses i overskudsgraderne, som er faldet hos alle på nær årets to vindere – Lemvigh-Müller og Inox Stål.

*Sanistål leverer for tredje år i streg branchens højeste overskudsgrad, men det skyldes i høj grad, at driftsresultatet er renset for markante nedskrivninger, der ellers præger årets resultat.
Metal Supply har talt med en af de største grossister og den mindste grossist i opgørelsen, og de er enige om årets forløb i 2013.

Christian B. Lund ledte Sanistål A/S igennem finanskrisens nådesløse efterspil og har kunnet glæde sig over en stigende tendens siden 2010. Men opturen er i 2013 afløst af tilbagegang i såvel omsætning som indtjening.

Hård konkurrence på byggematerialer
Selve den primære drift faldt med 16 procent, selv om omsætningen kun faldt med tre procent. Sanistål øgede i 2013 volumen på stål, men med lavere stålpriser har det alligevel givet nedgang i den samlede stålomsætning på 75 mio. kr.

Blandt de syv toneangivende stålgrossister er det kun Inox Stål Handelsselskab A/S og Dacapo Stainless A/S, der har øget omsætningen i seneste regnskabsperiode, og samlet er branchens omsætning faldet med 5 procent.

- Jeg vil kalde det en hel normal konkurrence, som bare er blevet skærpet. Især byggemarkedet er præget af hård konkurrence på pris, siger Christian B. Lund.

Han forventer, at bundlinjen snart vil følge efter fremgangen i volumen og udvikle sig positivt.

- Når man ser en fremgang i industrien, så påvirker det priserne, fordi udbud og efterspørgsel kommer i balance. Vi forventer at priserne vil stige igen, men det bliver først i tredje kvartal af 2014, siger han.

Kigger man på 2012 og 2013, så har ejendomssalg og andre finansielle bevægelser ifølge Christian B. Lund dog skævvredet den officielle bundlinje, som i 2013 viser et fald i nettoresultatet på 94 procent.

Mere salg til kunderne
Hos Inox Stål i Ry, som udelukkende sælger rustfrit stål og især til procesindustrien, har man også mærket prisfaldet. Adm. direktør Henry Hansen glæder sig dog over, at betydeligt mersalg i 2013 fik indhentet det tab, man ellers kunne have lidt. Driftsresultatet steg med 16 procent til cirka 8 mio. kr., mens bundlinjen efter skat steg med 28 procent til 4,6 mio. kr.

Omsætningen steg kun med en enkelt procent, men det mener Henry Hansen er en hæderlig præstation i et hårdt år, hvor priserne pressede. Han oplyser, at man har haft en volumenfremgang på 12 procent.

- Vi har været mere selektive med, hvor vi sælger vores varer, og vi har sat de rigtige priser til de rigtige kunder, forklarer Henry Hansen.

Han siger, at man egentlig ikke har erobret nye kunder i særligt omfang. Det er typisk de eksisterende kunder, der har købt mere.

- Vi har først og fremmest brugt den kundebase, vi havde, og så har vi kunnet tilbyde noget, der var interessant for den kundebase, siger han.

Metal Supply sætter løbende brancher og aktører i jern- og metalindustrien under lup. Analyserne kan findes her: Brancheanalyser på Metal Supply

Stålgrossisternes samlede omsætning faldt i 2013, dog befinder den sig stadig over niveauet fra 2009 og 2010. Bagved omsætningens udvikling ligger et kompliceret forhold mellem volumen og pris, men den faldende indtjening tyder på, at overkapacitet stadig er et emne i branchen.


Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204