Stålgrossisternes optur led et knæk

| Af David Wedege og Casper Bæhr | Tip redaktionen om en historie

Dykkende stålpriser presser fortsat grossisterne. Men trods fald i både omsætning og indtjening er branchens tro er intakt.

Opturen fra finanskrisens dynd har fået et mindre knæk. Skærpet konkurrence sænkede stålpriserne sent i 2013, og det har udfordret den samlede branche, som gik tilbage fra 2012 til 2013, viser en ny brancheanalyse over stålgrossister i Danmark, som Metal Supply har foretaget.

To års fremgang aflyst hos stålgrossisterne
Indtjeningen faldt hos fem ud af de syv store stålgrossister i seneste regnskabsperiode. Og det har medført et dyk på 63 procent i branchens samlede resultat efter skat, som landede på godt 87 mio. kr. i 2013 mod 236 mio. kr. året før.

Det er især Sanistål, der med et fald på 144 mio. kr., trækker ned i det samlede billede, mens Dacapo Stainless med det femte tabsgivende år i træk er eneste virksomhed i segmentet med røde tal på bundlinjen.

Det er dog kun finansielle indtægter, der bringer Damstahl A/S i plus på bundlinjen ovenpå tredje år i træk med nedgang og et negativt driftsresultat på 13 mio. kr. Tibnor A/S holder kun lige skindet på næsen med et minimalt overskud på 23.065 kr.

Som den eneste stålgrossist kan Lemvigh-Müller A/S i 2013 præsentere et tocifret millionoverskud. I 2012 havde også Damstahl samt Jørgensen & Utoft tocifrede overskud, mens Sanistål leverede en bundlinje på 153 mio. kr.

At 2013 var endnu et hårdt år for stålgrossisterne kan aflæses i overskudsgraderne, som er faldet hos alle på nær årets to vindere – Lemvigh-Müller og Inox Stål.

*Sanistål leverer for tredje år i streg branchens højeste overskudsgrad, men det skyldes i høj grad, at driftsresultatet er renset for markante nedskrivninger, der ellers præger årets resultat.
Metal Supply har talt med en af de største grossister og den mindste grossist i opgørelsen, og de er enige om årets forløb i 2013.

Christian B. Lund ledte Sanistål A/S igennem finanskrisens nådesløse efterspil og har kunnet glæde sig over en stigende tendens siden 2010. Men opturen er i 2013 afløst af tilbagegang i såvel omsætning som indtjening.

Hård konkurrence på byggematerialer
Selve den primære drift faldt med 16 procent, selv om omsætningen kun faldt med tre procent. Sanistål øgede i 2013 volumen på stål, men med lavere stålpriser har det alligevel givet nedgang i den samlede stålomsætning på 75 mio. kr.

Blandt de syv toneangivende stålgrossister er det kun Inox Stål Handelsselskab A/S og Dacapo Stainless A/S, der har øget omsætningen i seneste regnskabsperiode, og samlet er branchens omsætning faldet med 5 procent.

- Jeg vil kalde det en hel normal konkurrence, som bare er blevet skærpet. Især byggemarkedet er præget af hård konkurrence på pris, siger Christian B. Lund.

Han forventer, at bundlinjen snart vil følge efter fremgangen i volumen og udvikle sig positivt.

- Når man ser en fremgang i industrien, så påvirker det priserne, fordi udbud og efterspørgsel kommer i balance. Vi forventer at priserne vil stige igen, men det bliver først i tredje kvartal af 2014, siger han.

Kigger man på 2012 og 2013, så har ejendomssalg og andre finansielle bevægelser ifølge Christian B. Lund dog skævvredet den officielle bundlinje, som i 2013 viser et fald i nettoresultatet på 94 procent.

Mere salg til kunderne
Hos Inox Stål i Ry, som udelukkende sælger rustfrit stål og især til procesindustrien, har man også mærket prisfaldet. Adm. direktør Henry Hansen glæder sig dog over, at betydeligt mersalg i 2013 fik indhentet det tab, man ellers kunne have lidt. Driftsresultatet steg med 16 procent til cirka 8 mio. kr., mens bundlinjen efter skat steg med 28 procent til 4,6 mio. kr.

Omsætningen steg kun med en enkelt procent, men det mener Henry Hansen er en hæderlig præstation i et hårdt år, hvor priserne pressede. Han oplyser, at man har haft en volumenfremgang på 12 procent.

- Vi har været mere selektive med, hvor vi sælger vores varer, og vi har sat de rigtige priser til de rigtige kunder, forklarer Henry Hansen.

Han siger, at man egentlig ikke har erobret nye kunder i særligt omfang. Det er typisk de eksisterende kunder, der har købt mere.

- Vi har først og fremmest brugt den kundebase, vi havde, og så har vi kunnet tilbyde noget, der var interessant for den kundebase, siger han.

Metal Supply sætter løbende brancher og aktører i jern- og metalindustrien under lup. Analyserne kan findes her: Brancheanalyser på Metal Supply

Stålgrossisternes samlede omsætning faldt i 2013, dog befinder den sig stadig over niveauet fra 2009 og 2010. Bagved omsætningens udvikling ligger et kompliceret forhold mellem volumen og pris, men den faldende indtjening tyder på, at overkapacitet stadig er et emne i branchen.
Hold dig opdateret med Metal Supply DK

Kommentarer

Per Sturm
En interessant analyse.
Er der i analysens tal taget højde for omsætning på andre produkter end det der vedrører stål?
Især Lemvigh-Müller og Sanistål har en stor omsætning på bl. a.
VVS-varer, teknisk artikler og belysning.
Vh
Per Sturm

Redaktionen, Metal Supply
Kære Per Sturm

Mange tak for din kommentar.

Det er koncernregnskaberne, der er benyttet som datagrundlag for analysen af stålgrossisterne, og som du skriver, er disse påvirket af andre mere eller mindre stål-relaterede produkter hos især Lemvigh-Müller og Sanistål.

Med hensyn til de to virksomheder, du nævner, beskriver de begge i årsrapporterne, at faldende stålpriser har haft negativ påvirkning på de økonomiske nøgletal. I øvrigt er det værd at bemærke:

• At Sanistål operer med to kundeopdelte kundesegmenter: Byggeri og Industri. Begge steder oplevede Sanistål tilbagegang i driftsresultatet (EBITDA) i 2013, mens faldende stålpriser især gjorde udslag i omsætningen hos industri-segmentet.

Vi er opmærksomme på udfordringen og bestræber os af samme årsag på at give ordet til brancheaktørerne, der så kan bidrage til at dissekere tallene.

I dette tilfælde er det Christian B. Lund fra Sanistål og Henry Hansen fra Inox Stål, der har deltaget, mens det ikke har været muligt at få kommentarer fra eksempelvis Lemvigh-Müller og Damstahl i denne omgang.

Fremgangsmåden er på ingen måde statisk, og vi tager dit input til efterretning i forhold til vægtningen af kompleksitet og gennemskuelighed i brancheanalyserne.

Vi håber, at ovenstående opklarer dine spørgsmål. Ellers er du velkommen til at følge op enten her eller på mail. Så skal vi forsøge at give svar efter bedste evne.

Venlig hilsen
David Wedege & Casper Bæhr

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Bank trækker tæppet væk under maskinfabrik

HI 2017
Festo dobler op i Herning

HI 2017
Mit messe-tip: Brug HI til at følge udviklingen

Forsvaret kan ikke entydigt afvise brug af nordkoreanere

Dansk skibsværft vidste intet om nordkoreansk arbejdskraft

EU: Fremskridt i brexit-forhandlinger - men langt igen

Bila installerer første RoboPower i udlandet

Politikere: Nordkoreansk tvangsarbejde er "vanvittigt"

Robot til blindnitter får Europapremiere

Nyt 3D metalprintcenter i Danmarks baghave

NKT skal lægge kablet til kæmpe havmøllepark

Medier: Nordkoreanere har bygget på dansk krigsskib

HI 2017
Mit messe-tip: Tag din maskinarbejder med til Herning

Ny teknologi øger kapaciteten hos Hydra-Grene

HI 2017
Nu kobler Kuka op i skyen

Tysk valg vækker glæde i erhvervslivet

- I robotindustrien nytter det ingenting med ”forsigtigper-modellen"

Mobile Industrial Robots på Fyn sprøjter sine selvkørende robotter af sted til industri og hospitaler i stort set hele verden. Den rullende robotsucces passerer 500 robotter.

Gybo gearer op

Horsens-virksomheden Gybo Rustfrit Stål Design har overtaget aktiviteterne fra konkursboet efter RS Industri.

Kritik af politiet efter millionindbrud

Nyt fra bestyrelser og direktioner - del 2

MiR kører succes fra udlandet ind i Danmark

Potentiale for automation af intern transport i dansk industri er stort, og det vil MiR nu realisere. Brancheprofil skal hjælpe ambitionen på vej.

Rekordoverskud hos midtjysk ingeniørhus

HI 2017
Fremtidens fødevarer skal hædres i Herning

HI 2017
Optimér dit messebesøg - læs messemagasinet

Europæisk stålgigant under opsejling

Jual køber gammel samarbejdspartner

VM-industritekniker træner i Tyskland

Kinesisk hæder til Jørgen Mads Clausen

HI 2017
Trekløver kæmper om DIRA-pris

Storordre til JLM teknik

Siemens lukker fabrik i Sønderborg

Ministerbesøg hos Tora i Kolding

HI 2017
Ekspert: Messen fik tæsk - nu er den tilbage

Dansk robotarm får flot podieplads i Amazon-konkurrence

1

København bliver vært for stor vindudstilling og konference

Nyt om navne: Ny HSEQ-chef hos Lemvigh-Müller

Se alle Medlemmernes egne nyheder

HH Maskiner udstiller på HI 2017 stand D 3260

65-års jubilæum hos RIVAL

Fra ide til kreative løsninger

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kursus og produkttræning hos SEW-EURODRIVE

Fleksibelt loftpanel til ventilation

ZF Danmark udstiller på hi messen

Er det vigtigt at deltage på messe?

Nomo er igen med på hi messen

Video præsentation af Fibox nye vægskab serie ARCA

Brug for hjælp eller reservedele til PIOVAN suger, tørrer og alt det andet

Rundsav med 3-akset elektronisk styring til under 90.000,00 kr.

Fordele ved at skille kantine og velfærd

Nye ansigter i LS Control

Måling og overvågning af elektrisk energi

Acton på HI17 - Du vil takke dig selv fordi du kom forbi stand M9720!!

Vind en VIP-tur til Porsche fabrikken i Stuttgart!

Eltech udstiller på HI 2017

Trådløs sikkerhed fra Dold

Ny robotintelligens fra Symetri øger produktionskapaciteten hos Hydra-Grene med 30-45%

Batterier til soldrevne applikationer

Kurser for ledere og HR: Nyt Cabi-katalog på gaden

Olietågeudsugning der er til at stole på

Kamp om det kinesiske marked for hybrid –og elbiler.

Frekvensomformer fra Control Techniques styrer møbelrobot

Send til en kollega

0.337