Stålgrossisternes optur led et knæk

| Af David Wedege og Casper Bæhr | Tip redaktionen om en historie

Dykkende stålpriser presser fortsat grossisterne. Men trods fald i både omsætning og indtjening er branchens tro er intakt.

Opturen fra finanskrisens dynd har fået et mindre knæk. Skærpet konkurrence sænkede stålpriserne sent i 2013, og det har udfordret den samlede branche, som gik tilbage fra 2012 til 2013, viser en ny brancheanalyse over stålgrossister i Danmark, som Metal Supply har foretaget.

To års fremgang aflyst hos stålgrossisterne
Indtjeningen faldt hos fem ud af de syv store stålgrossister i seneste regnskabsperiode. Og det har medført et dyk på 63 procent i branchens samlede resultat efter skat, som landede på godt 87 mio. kr. i 2013 mod 236 mio. kr. året før.

Det er især Sanistål, der med et fald på 144 mio. kr., trækker ned i det samlede billede, mens Dacapo Stainless med det femte tabsgivende år i træk er eneste virksomhed i segmentet med røde tal på bundlinjen.

Det er dog kun finansielle indtægter, der bringer Damstahl A/S i plus på bundlinjen ovenpå tredje år i træk med nedgang og et negativt driftsresultat på 13 mio. kr. Tibnor A/S holder kun lige skindet på næsen med et minimalt overskud på 23.065 kr.

Som den eneste stålgrossist kan Lemvigh-Müller A/S i 2013 præsentere et tocifret millionoverskud. I 2012 havde også Damstahl samt Jørgensen & Utoft tocifrede overskud, mens Sanistål leverede en bundlinje på 153 mio. kr.

At 2013 var endnu et hårdt år for stålgrossisterne kan aflæses i overskudsgraderne, som er faldet hos alle på nær årets to vindere – Lemvigh-Müller og Inox Stål.

*Sanistål leverer for tredje år i streg branchens højeste overskudsgrad, men det skyldes i høj grad, at driftsresultatet er renset for markante nedskrivninger, der ellers præger årets resultat.
Metal Supply har talt med en af de største grossister og den mindste grossist i opgørelsen, og de er enige om årets forløb i 2013.

Christian B. Lund ledte Sanistål A/S igennem finanskrisens nådesløse efterspil og har kunnet glæde sig over en stigende tendens siden 2010. Men opturen er i 2013 afløst af tilbagegang i såvel omsætning som indtjening.

Hård konkurrence på byggematerialer
Selve den primære drift faldt med 16 procent, selv om omsætningen kun faldt med tre procent. Sanistål øgede i 2013 volumen på stål, men med lavere stålpriser har det alligevel givet nedgang i den samlede stålomsætning på 75 mio. kr.

Blandt de syv toneangivende stålgrossister er det kun Inox Stål Handelsselskab A/S og Dacapo Stainless A/S, der har øget omsætningen i seneste regnskabsperiode, og samlet er branchens omsætning faldet med 5 procent.

- Jeg vil kalde det en hel normal konkurrence, som bare er blevet skærpet. Især byggemarkedet er præget af hård konkurrence på pris, siger Christian B. Lund.

Han forventer, at bundlinjen snart vil følge efter fremgangen i volumen og udvikle sig positivt.

- Når man ser en fremgang i industrien, så påvirker det priserne, fordi udbud og efterspørgsel kommer i balance. Vi forventer at priserne vil stige igen, men det bliver først i tredje kvartal af 2014, siger han.

Kigger man på 2012 og 2013, så har ejendomssalg og andre finansielle bevægelser ifølge Christian B. Lund dog skævvredet den officielle bundlinje, som i 2013 viser et fald i nettoresultatet på 94 procent.

Mere salg til kunderne
Hos Inox Stål i Ry, som udelukkende sælger rustfrit stål og især til procesindustrien, har man også mærket prisfaldet. Adm. direktør Henry Hansen glæder sig dog over, at betydeligt mersalg i 2013 fik indhentet det tab, man ellers kunne have lidt. Driftsresultatet steg med 16 procent til cirka 8 mio. kr., mens bundlinjen efter skat steg med 28 procent til 4,6 mio. kr.

Omsætningen steg kun med en enkelt procent, men det mener Henry Hansen er en hæderlig præstation i et hårdt år, hvor priserne pressede. Han oplyser, at man har haft en volumenfremgang på 12 procent.

- Vi har været mere selektive med, hvor vi sælger vores varer, og vi har sat de rigtige priser til de rigtige kunder, forklarer Henry Hansen.

Han siger, at man egentlig ikke har erobret nye kunder i særligt omfang. Det er typisk de eksisterende kunder, der har købt mere.

- Vi har først og fremmest brugt den kundebase, vi havde, og så har vi kunnet tilbyde noget, der var interessant for den kundebase, siger han.

Metal Supply sætter løbende brancher og aktører i jern- og metalindustrien under lup. Analyserne kan findes her: Brancheanalyser på Metal Supply

Stålgrossisternes samlede omsætning faldt i 2013, dog befinder den sig stadig over niveauet fra 2009 og 2010. Bagved omsætningens udvikling ligger et kompliceret forhold mellem volumen og pris, men den faldende indtjening tyder på, at overkapacitet stadig er et emne i branchen.
Hold dig opdateret med Metal Supply DK

Kommentarer

Per Sturm
En interessant analyse.
Er der i analysens tal taget højde for omsætning på andre produkter end det der vedrører stål?
Især Lemvigh-Müller og Sanistål har en stor omsætning på bl. a.
VVS-varer, teknisk artikler og belysning.
Vh
Per Sturm

Redaktionen, Metal Supply
Kære Per Sturm

Mange tak for din kommentar.

Det er koncernregnskaberne, der er benyttet som datagrundlag for analysen af stålgrossisterne, og som du skriver, er disse påvirket af andre mere eller mindre stål-relaterede produkter hos især Lemvigh-Müller og Sanistål.

Med hensyn til de to virksomheder, du nævner, beskriver de begge i årsrapporterne, at faldende stålpriser har haft negativ påvirkning på de økonomiske nøgletal. I øvrigt er det værd at bemærke:

• At Sanistål operer med to kundeopdelte kundesegmenter: Byggeri og Industri. Begge steder oplevede Sanistål tilbagegang i driftsresultatet (EBITDA) i 2013, mens faldende stålpriser især gjorde udslag i omsætningen hos industri-segmentet.

Vi er opmærksomme på udfordringen og bestræber os af samme årsag på at give ordet til brancheaktørerne, der så kan bidrage til at dissekere tallene.

I dette tilfælde er det Christian B. Lund fra Sanistål og Henry Hansen fra Inox Stål, der har deltaget, mens det ikke har været muligt at få kommentarer fra eksempelvis Lemvigh-Müller og Damstahl i denne omgang.

Fremgangsmåden er på ingen måde statisk, og vi tager dit input til efterretning i forhold til vægtningen af kompleksitet og gennemskuelighed i brancheanalyserne.

Vi håber, at ovenstående opklarer dine spørgsmål. Ellers er du velkommen til at følge op enten her eller på mail. Så skal vi forsøge at give svar efter bedste evne.

Venlig hilsen
David Wedege & Casper Bæhr

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Nye uddannelser i Big Data og robotteknologi godkendt

Udvidelse af vindmølle-testcentre sendes i høring

Palomat øger bundlinjen med 23 procent

Dybvad Stålindustri kigger mod Sydamerika

Handelsvirksomhed flytter ind hos Lemvigh-Müller

Nyt om navne: To nye hos Bernstein

Nyhedsbrev

Varo har hul igennem til USA

Floating Power Plant fintuner i Frankrig

Specialordre til LP Kolding

Kølevogns-producent ovenpå efter konkurs

Dansk offshore-virksomhed solgt til international koncern

23 millioner skal tage brint-teknologien til helt nye højder

Nyt brint-forskningsprojekt skal mindske energitabet, udnytte 99 procent af energien og øge produktionen af brint med helt op til 400 procent.

Danske virksomheder tjener milliarder på rumfart

Det siger erhvervslivet om finansaftalen

Det strømmer ind med rosende ord - men der er også kritiske røster.

Finanslovsaftale på plads på Christiansborg

Nyt fra bestyrelser og direktioner - del 2

Ny lov spænder ben for konefinten

Danske virksomheder kaprer kunder med risikable kreditter

Nyt komponentdesign øger vedvarende energisystemers levetid markant

Vestas lander ny kunde

Nyt fra bestyrelser og direktioner - del 1

Fredagsbog: A.P. Møllers nye stjerne-formand vil have os til drømme

Ny ledelses-bog af Jim Hagermann Snabe og kendt sportstræner anbefaler lederne at bryde med vante fremgangsmåder og i stedet realisere drømme. Det lyder som en rigtig omgang bullshit-bingo, men måske virker det alligevel.

EU-støtte til dansk ”superlim”

Vattenfall er halvvejs med fundamenterne på Horns Rev

Rival løser kapacitetsproblem hos Vald. Birn

Nyt om navne: Palcut styrker kundesupport og udvikling

1

Klumme: Er audit i stålvirksomheder blevet et tag-selv-bord?

Nyt liv til vestjysk maskinfabrik

Initiativpris til Kecon

Støberi i støv-tvist med naboer

Vismænd: Dansk produktivitet er fortsat i verdenstoppen

Nyt om navne: Ny servicetekniker hos CNC Onsite

Amerikansk skattelov er skidt nyt for Vestas

Smede og mekanikere presses af ny teknologi

Nyt om navne: Center Tool opruster

Semco lander Ørsted-ordre

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Olympiske præstationer holder Lynx helikoptere i luften

Megatrades egen snaplås

Glædelig Jul og Godt Nytår fra Pers

Nidec på Ajour 2017 - Vi siger tak for sidst!

Meldgaard vejesystem HelperX

Hør hvordan du får succes med ansættelse af nydanskere - gratis temamøder

5 grunde til at leje løfteudstyr

Amsbeck Hydraulic-disk koblingen

Synflex A/S styrker salget

Optimér dit anlæg med energieffektive gearmotorer fra Bauer

Fleksibilitet er nøglen til rekrutteringssucces!

Ny generation af Fanuc Robodrill hos Gibotech

LUREM kombimaskiner fra Thrane Maskiner ApS

Bestil den populære LINDLARSEN kalender 2018

•-> Svingbukkemaskine Schröder MAK 4 Evolution "Up and Down"

Julen sig nærmer…

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

CERTEX-GH kraner sikrer maksimal hastighed i din produktion

Hos os giver EasyCert fra Fyns Kran Udstyr et super overblik

MPE og LCX vandkøleanlæg til industri

RS Components introducerer det første industrielle tavleinstrument med E-In...

Revit & AutoCAD - onsdags tips med Bjørg! Gratis Inspiration

Nyt samarbejde i kampen mod dårligt indeklima i skolerne

PanPac Engineering ønsker glædelig jul og godt nytår

Ny generation AMADA Alpha laser forbedrer arbejdsflow og kvalitet

Send til en kollega

0.392