23948sdkhjf

Lange udsigter til CE-kontrol af bygningsstål

Selv om der 1. juli skal være gyldige CE-mærker på stål i byggeriet, vil staten ikke drage ud og drage kontroller før i 2015.
Selv om der 1. juli træder nye regler i kraft om CE-mærkning af bygningsstål, så står den tilsynsførende styrelse ikke klar til at rykke ud og kontrollere i smedjer og på byggepladser.

Det første halve år kører Energistyrelsen en informationskampagne, som er målrettet de aktører, der producerer eller bruger bygningsstål, og det er en helt rutinemæssig rækkefølge.

- Hver gang, vi laver en proaktiv indsats, starter vi med en informationskampagne, og først bagefter går vi ud og kontrollerer, om dokumentationen er i orden derude. Vores erfaring er, at branchen gerne vil gøre tingene ordentligt, men mangler viden, og derfor er vores infokampagner et vigtigt redskab, siger Bruno Harald Philipson, som er teamleder for markedsovervågning af byggevarer i Energistyrelsen.

For eksempel har man netop startet en informationskampagne om CE-mærkning af søm og skruer til gips- og trækonstruktioner efter standarderne EN 14566 og EN 14592. Først i august og september går man ind i kontrolfasen på området. En informationskampagne løber typisk i op til tre måneder.

Stadig regelforvirring
Men fordi CE-kravet om bygningsstål ifølge Energistyrelsen er ekstra kompliceret, så vil man køre en ekstra lang informationsfase, som varer omtrent dobbelt så længe. Dermed varsler Bruno Harald Philipson, at man først vil gå i gang med at kontrollere på den anden side af et kommende nytår.

For eksempel er der stadig stor tvivl om, hvad der overhovedet er omfattet af CE-kravet.

- Man er ved at udarbejde en liste i EU-kommissionens regi, og den liste er ikke færdig 1. juli, påpeger han.

I værste fald nedrivning
Manglende CE-mærkning i byggeriet kan generelt blive en ganske alvorlig affære. I 2011 blev en skoleombygning i den nordjyske by Støvring forsinket, fordi det på råhusstadiet af byggeprojektet blev konstateret, at betonelementerne ikke bar lovlige CE-mærker. Hele råhuset måtte rives ned og genopføres med nye elementer, og entreprenøren fik dagbøder for at overtræde leveringsaftalen.

Bruno Harald Philipson vil ikke kategorisk varsle, at det er sådan, det komme til at gå med alle tilfælde, hvor det opdages, at gyldige CE-mærker mangler. Langt fra, tror han.

- Det kommer an på, om der er en sikkerhedsrisiko i den konkrete sag, men det er klart, at vi har hjemmel til at kræve byggevaren fjernet.

Der bliver ikke nødvendigvis fri bane for snydagtig unddragelse, blot fordi Energistyrelsen starter op med fløjlshandsker. Styrelsen vil kunne modtage en anmeldelse og tage sagen op, og foruden Energistyrelsen, så er de enkelte kommuner lokale tilsynsførende i byggesager.

Artiklen er en del af temaet CE-mærkning.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063