Dansk robotløsning pakker norske is
Færre omkostninger, større output og fleksibilitet nu og i fremtiden. Det er gevinsterne for den norske isproducent Hennig Olsen, da virksomheden gik fra manuel pakning af isvafler til en robotløsning.
- Vi har leveret en teknisk kendt løsning, men kapaciteten er meget høj. Desuden er der tale om et bevægeligt produkt, som har en konisk form, så produktet er svært at håndtere. Det betyder blandt andet, at løsningen har skræddersyet gribeudstyr, som er tilpasset produkt og produktionslinje, forklarer Ole Høed Nørlev, business unit manager, Food & Beverage, Eltronic.
17.500 isvafler i timen
Hos isproducenten har automationsløsningen forøget outputtet med 25-30 procent siden marts 2014, hvor anlægget blev taget i brug:
- Vores fyldemaskine har en teoretisk kapacitet på 18.000 isvafler i timen, så da vi skulle have en ny pakkeløsning, var det vigtigt, at den robot ikke blev en flaskehals. Delta-robotterne pakker cirka 17.500 isvafler i timen, som er den praktiske maxhastighed på linjen, og det betyder, at vi med automationsløsningen har forøget vores output med 25-30 procent, forklarer Bo Hansen, teknisk chef hos Hennig Olsen.
Foruden en høj produktionskapacitet var det afgørende for Hennig Olsens valg af løsning, at den nemt kunne håndtere at pakke iskasser med et forskelligt antal isvafler, og samtidig er klar til fremtidens udfordringer:
- Vi kører med pakker af 6,8 og 24 styk, men kan også finde på at pakke kasser med 5 eller 7. Med vores nye løsning skal vi blot skifte program, hvis antallet ændrer sig, og den fleksibilitet er vigtig i vores produktion. Desuden kan vi ved at udskifte gribeudstyret bruge systemet til at håndtere andre produkter i fremtiden, og det er en stor fordel, siger Bo Hansen.
Færre medarbejdere til hårdt arbejde
For at kunne imødekomme Hennig Olsens krav til den nye automationsløsning, har Eltronic afdækket både nuværende og fremtidige behov hos isproducenten.
- Det er ikke nok at kigge på, hvilken løsning der er behov for nu og her for at opnå besparelser på kort sigt. Virksomhederne produktudvikler hele tiden, så derfor skal en investering i anlæg også være gearet til at kunne håndtere nye produkter, anden distribution eller lignende – uden at det koster en hel masse at ændre på produktionslinjen, siger Ole Høed Nørlev.
Med overgangen fra manuel til automatisk pakning har Hennig Olsen desuden sparet nogle folk, ligesom de hårde arbejdsforhold med at pakke kolde is er fortid.