23948sdkhjf

Klumme: Høj aktieindkomstbeskatning bremser mindre virksomheder

En reduktion af den danske aktieindkomstbeskatning vil øge smv’ernes muligheder for at tiltrække kapital, uden at det vil skade de børsnoterede selskaber.
I en tid hvor særligt små og mellemstore virksomheder (smv’erne) har vanskeligt ved at tiltrække kapital, er der kommet øget fokus på, hvad der kan gøres for at løse disse virksomheders finansieringsproblemer.

En oplagt, men overset måde at løse problemet på, er at øge incitamentet for private investorer til at investere i aktier.

Dansk Erhverv mener, at en løsning kunne være at gøre det mere attraktivt at investere i aktier ved at reducere den danske aktieindkomstbeskatning, som hører til i den absolutte internationale top.

Da smv’er i større stil end børsnoterede virksomheder er afhængige af private investorer, vil dette tiltag øge mulighederne for at tiltrække kapital for mindre virksomheder, men uden at man forvrider investorernes investeringsbeslutninger til ugunst for de børsnoterede selskaber.

En sænkelse af den øverste aktieindkomstbeskatning vil samtidig mindske forskellen mellem beskatningen af forskellige typer af kapital, såsom pensioner, boliger og aktier. Dermed vil en større del af husholdningernes opsparing fremadrettet kunne blive investeret i aktier frem for en passiv kapitalanbringelse i boliger, hvilket må vurderes at være gunstigt for økonomien og generelt medføre øget produktivitet og velstand.

Gældende aktiebeskatningslov hæmmer virksomhedernes finansieringsmuligheder
Når man taler om skattebyrden i Danmark, så er det ofte centreret om indkomstskatter og afgifter – men sjældent på kapitalbeskatning. Et skatteområde, hvor Danmark ligger særlig højt, er imidlertid på den sammensatte skat på aktieindkomst, som består af henholdsvis aktieindkomstskatten og selskabsskatten.

Derfor vil det være oplagt at se positivt på, hvilke muligheder en ændring af reglerne for kapitalbeskatning, kan indebære for at øge investeringsmulighederne i danske smv’ere.

Erstat den nuværende progression med en sats på 27 procent
På baggrund af de finansieringsproblemer som smv’ere har i Danmark, foreslår Dansk Erhverv derfor, at man forenkler aktiebeskatningen ved at fjerne progressionen og samtidig sænke skatten til 27 procent.

På denne måde vil man skabe et mere enkelt skattesystem, man vil fjerne forvridninger i skattesystemet, idet der bliver et mindre spænd mellem de forskellige kapitalbeskatningssatser, og endelig vil man kunne sikre smv’ere en lettere adgang til finansiering.

Aktiebeskatningen ventes at indbringe 12,7 mia. kr. i 2014, hvoraf 10,9 mia. kr. kommer fra progressionsbeskatningen. En enhedssats på 27 procent mod 27/42 procent vil i fravær af dynamiske effekter medføre et umiddelbart provenutab efter tilbageløb på 2,9 mia. kr.

Der må dog forventes at være betydelige dynamiske effekter ved at afskaffe progressionen og sænke satsen til 27 procent.

Blandt andet må det forventes, at en del af husholdningernes opsparing bliver omplaceret til aktier, som dog selv efter en nedsættelse til 27 procent fortsat er højere beskattet end boliger og pensioner.

Det vil alt andet lige medføre et positivt provenu for staten – og som det vigtigste argument - bidrage til bedre finansieringsmuligheder for de mange smv’ere, Danmark er så afhængig af.

Læs mere i Dansk Erhvervs Erhvervs Perspektiv om analysen: Høj beskatning af aktieindkomst bremser mindre virksomheder. ( https://www.danskerhverv.dk/OmDanskErhve... ).

Kilde: Dansk Erhverv - http://www.danskerhverv.dk

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081