23948sdkhjf

Eksportkaution sikrer stor ordre til Odense Maritime Technology

Skibsingeniørvirksomheden fik ekstraordinært mulighed for at byde på et projekt til den canadiske flåde. Men en stor leverancegaranti var ved at koste OMT ordren. En Eksportkaution fra EKF var løsningen.
- Uden EKF’s medvirken havde vi aldrig kunnet byde på den kontrakt, og vi havde heller ikke fået den, fortæller Knud Sant, bestyrelsesformand hos OMT.

Odense-virksomheden er et spin-off af det nu lukkede Lindø-værft og er i dag specialister i at designe skibe. OMT fik efter en del benarbejde lov til at byde på et komplet design af kystbevogtningsskibe til det canadiske søværn.

- Vi kommer ind på et wildcard, fordi det danske søværn på bedste vis fremviser en af de nyeste fregatter designet og bygget på Lindø for canadierne. I slutspurten er der tre kvalificerede virksomheder, der byder. Vi er klart underdog, fordi vi er de mindste, og vi er kun to år gamle med et beskedent kapitalgrundlag, fortæller Knud Sant.

Bød alligevel på projektet
Kunden forlanger dog, at OMT stiller en leverancegaranti, som er uoverkommelig i forhold til OMT’s egenkapital.

- Dertil måtte vi sige, at vi ikke satser hele butikken for en ordre, fortæller Knud Sant og tilføjer, at canadierne gav OMT en uge til at tænke over det ufravigelige krav.

OMT arrangerede et møde med EKF, og samme onsdag som canadierne var på besøg, tilbød EKF – i form af et Letter of Interest – en kaution på 80 procent af garantien.

- Vores kunde var dybt imponeret – det havde de ikke ventet. Det var en statsgaranti, vi lagde frem på bordet. Derved var en væsentlig sten ryddet af vejen for, at vi kunne gå videre med kontraktforhandlingerne, fortæller Knud Sant og tilføjer:

- At vi så senere forhandlede garantien ned på det halve, gjorde jo ikke noget.

Ordren kom i hus

Kautionen fra EKF betød, at OMT fik sikkerhed for sin leverancegaranti.

- Vi har bevist, at vi kan levere varen, kontrakten på næste fase er underskrevet, og OMT er kommet på landkortet inden for marineteknologien i Canada og USA, fortæller Knud Sant.

Samtidig har ordren sat skub i en massiv udvikling for virksomheden.

- Ordren har løftet vores virksomhed, fordi så store kontrakter stiller krav til certificering, it, kapacitetsudvidelse, kontrakt- og projektstyring. Vi har løftet virksomheden op i en ny liga, simpelthen trukket af den her ordre, fortæller Knud Sant, og afslutter:

- Men vi havde ikke fået den ordre og udvikling, hvis ikke EKF havde været med.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109