23948sdkhjf

Spørg om jura: Højere timeløn i stedet for pension?

Kan en arbejdsgiver fravige en overenskomst, hvis medarbejderen selv udtrykker ønske om det?
En produktionsvirksomhed med 55 timelønsansatte er medlem af en arbejdsgiverforening med overenskomst på timelønsområdet. Virksomheden ansætter to, nye timelønnede medarbejdere (A og B) til smederelateret arbejde i produktionen. Begge de to nye medarbejdere er nyudlærte med svendebrev som smed.

A er ikke medlem af nogen fagforening, og B er medlem af en såkaldt ”gul fagforening”. Begge medarbejdere ønsker ikke at modtage pension fra arbejdsgiveren, men vil hellere have en højere timeløn, da de har brug for pengene. Arbejdsgiveren mener, at medarbejderne ikke selv kan vælge, om der skal betales pension eller ej, da alle andre timelønnede medarbejdere får 12 procent i pension.

Medarbejder A mener, at han ikke er omfattet af nogen overenskomst, da han slet ikke er medlem af en fagforening, og derfor mener han ikke, at han kan bindes af nogen bestemmelser i overenskomsten.

B mener det samme. Han er godt nok medlem af en fagforening, men denne fagforening har jo ikke forhandlet overenskomsten, og B mener derfor, at han godt kan aftale med arbejdsgiveren, at han får en højere timeløn i stedet for pension.

Svar
Ovenstående beskrivelse af retsstilling kan under ingen omstændigheder erstatte konkret juridisk rådgivning vedrørende overenskomstmæssige forhold.
Timelønsoverenskomsten gælder automatisk for alle virksomhedens timelønnede medarbejdere, uanset om de er medlem af en fagforening eller ej.

Det betyder, at medarbejderne ikke kan kræve at ”stå uden for” de pensionsmæssige rettigheder og pligter, der kommer af timelønsoverenskomsten. Overenskomsten skal overholdes af både arbejdsgiver og arbejdstager, og alle medarbejdere er derfor omfattet af den kollektive overenskomst, der gælder på virksomheden – uanset om de ønsker det eller ej, når de udfører arbejde inden for overenskomstens såkaldte gyldighedsområde. Pensionsrettigheder og pligter kan ikke fraviges – heller ikke ved gensidig aftale mellem arbejdsgiveren og de to nye medarbejdere.

Arbejdsgiveren har derfor ret i, at de to nye medarbejdere skal have pension. De kan ikke kræve en højere timeløn i stedet for pension, for det giver overenskomsten ikke mulighed for.

”Spørg om jura” er udarbejdet i samarbejde med jurister hos DS Håndværk & Industri. Har du spørgsmål, du gerne vil have besvaret, kan du sende dem til

Kilde: DS Håndværk & Industri - http://www.ds-net.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064