Ros over hele linjen til ny aftale om erhvervsuddannelser

Et bredt flertal i Folketinget præsenterede tirsdag aften en ny aftale, hvor der afsættes mere end 0,5 mia. kr. til at løfte kvaliteten på landets erhvervsuddannelser.
Det er en aftale, der får arbejdsgiver- og fagforeningerne til at klappe i hænderne.
Hos Dansk Industri mener vicedirektør Signe Tychsen Philip, at aftalen bør være et vendepunkt for skolerne.
- Det markante beløb sender et klart og stærkt signal. Vores erhvervsuddannelser er topprioritet både for politikerne og resten af samfundet. For hvis flere skal være industriteknikere, murere eller chauffører i fremtiden, så skal uddannelserne også stå knivskarpt med moderne udstyr og undervisere med de rette kompetencer, siger hun.
Tiltrængt og på høje tid
Også hos Dansk Metal glæder man sig, og forbundssekretær og ansvarlig for uddannelse i Dansk Metal, Peter Faber, kalder det en vigtig sejr for elever, undervisere og virksomheder i Danmark.
- Det er både tiltrængt og på høje tid, at pengene kommer ud og gør gavn på skolerne og for vores uddannelser. Vi har i årevis råbt op om, at erhvervsuddannelserne har brug for et markant kvalitetsløft – nu ser vi et afgørende skridt i den rigtige retning, siger han.
Peter Faber understreger dog, at pengene skal bruges rigtigt og peger blandt andet på, at det er vigtigt at lave et ”håndslag” mellem arbejdsmarkedets parter og erhvervsskolesektoren om, hvad kvalitet er.
Et historisk løft
Hos SMVDanmark kalder uddannelseschef Kasper Munk Rasmussen aftalen for et historisk løft målt i kroner og ører.
- Erhvervsuddannelserne har desværre været økonomisk underprioriterede. Den her aftale betyder, at fremtidige elever vil blive mødt af en højere kvalitet i form af blandt andet bedre og mere moderne udstyr. Det vil tusindvis af elever kunne mærke i hverdagen, så det glæder jeg mig meget over, siger han.
Han forventer blandt andet, at aftalen ved være med til at mindske frafaldet på uddannelserne gennem en bedre specialpædagogisk støtte til elever med ordblindhed samt psykiske og fysiske diagnoser.
Frihed til at investere
Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør i Tekniq, mener, at aftalen vil bane vejen for bedre undervisning, lavere frafald og et stærkere match mellem elev og uddannelse.
- Vi står midt i den største ændring på erhvervsuddannelsesområdet i årtier. Med et stort takstløft får erhvervsskolerne friheden til at investere i mere kvalitet i uddannelserne. Det giver uddannelser, der følger med tiden, og dygtigere faglærte i fremtiden, siger.
Han fremhæver derudover, at dygtige undervisere er kernen i en god erhvervsuddannelse, og glæder sig derfor over, at der nu kan investeres målrettet i efteruddannelse af underviserne og øget brug af gæstelærere fra erhvervslivet.
Nødvendigt og ambitiøst skridt
Hos Erhvervsskolernes ElevOrganisation kalder formand Mads Haugbølle aftalen for et nødvendigt og ambitiøst skridt mod mere attraktive, inkluderende og fagligt stærke erhvervsuddannelser.
- Aftalen er en flot aftale, der understreger erhvervsuddannelsernes vigtighed i det kommende uddannelseslandskab. Aftalen sikrer både erhvervsuddannelser med dygtige undervisere og et fagligt niveau i top, mens der samtidig sikres høj trivsel og en større rummelighed, så flere unge med særlige behov kan gennemføre en erhvervsuddannelse, siger han.
Også Mads Haugbølle fremhæver opkvalificering af underviserne som et centralt element, og fremhæver desuden, at det er vigtigt at flere elever får mulighed for at tage en del af deres uddannelse i udlandet.