23948sdkhjf

Barselsklausul vækker vrede

[i]Genforhandlingsklausulen i den netop indgåede overenskomstaftale mellem CO-Industri og DI er genstand for megen diskussion. Blandt andet beskyldes CO-industri af andre fagforbund for at være usolidarisk.[/i]
Kvindetunge forbund uden for industrien beskylder forhandlingsfællesskabet CO-industri for at optræde usolidarisk, skriver JyllandsPosten i dag. Med den nye industrioverenskomst, som lægger linien for alle andre overenskomster, er muligheden for en politisk vedtaget central barselsfond reelt forpasset. Det vurderer en række forbund.

- Det er meget usolidarisk. Mine medlemmer har ikke en chance for at komme igennem med barselsforbedringer over for arbejdsgiverne. Derfor havde vi meget gerne set lovgivning om en central barselsfond, siger formand for Forbundet Kommunikation og Sprog, Birgitte Jensen i JyllandsPosten.

Birgitte Jensen støttes af Dansk Magisterforening samt Nærings og Nydelsesmiddelarbejderforbundet, NNF, og Restaurationsbranchens Forbund, RBF. De mener alle, at industriens overenskomst betyder, at der ikke vil blive lovgivet om en central barselsfond, hvilket er et vigtigt punkt for fagforbund med mange kvindelige medlemmer.

Også arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet, mener at politikerne vil afholde sig fra indgreb.

- Efter den seneste dagpengesag skal politikerne ikke nyde noget af at få 220.000 ansatte i industrien på nakken, fordi deres barselsforbedringer falder til jorden, siger Flemming Ibsen til JyllandsPosten.

Arbejdsgiverne i industrien har i dag deres egen barselsfond, som udligner udgifterne mellem kvinde- og mandetunge virksomheder. Bliver der en central barselsfond for hele arbejdsmarkedet, risikerer industrien at blive en af nettobidragsyderne.

- Vi har løftet en opgave og viser vejen med forbedringer for medlemmerne på barsel. Jeg skal ikke rådgive andre om, hvordan de skal forhandle, men det er altid sådan under en forhandling, at man må prioritere, hvad man helst vil have, siger Thorkild E. Jensen, formand for Dansk Metal og chefforhandler for CO-industri, til JyllandsPosten og afviser dermed, at han har optrådt usolidarisk.

At den nye overenskomst kan blive en hæmsko for kvindelige medlemmer også indenfor industriens eget område bekræftes i ErhvervsBladet, hvor fabrikant Kaj Dam-Rasmussen fra Viby Jern Danmark mener, at den udvidede barsel skubber unge kvinder ud af arbejdsmarkedet, fordi små virksomheder vil frygte udgifterne ved barsel.

- Løsningen er en central barselsfond. Selvfølgelig skal man have lov at få børn, men det må være en samfundsopgave at sikre især de små virksomheder mod de problemer, der opstår, når flere ansatte pludselig skal på barsel. Derfor er jeg varm fortaler for en central barselsfond, siger Kaj Dam-Rasmussen til ErhvervsBladet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125