23948sdkhjf

Plastindustrien: Ressourcestrategi er et skridt i den rigtige retning

Det er rigtig positivt, at der nu kommer øget fokus på genanvendelse af plast, siger Plastindustrien i en kommentar til regeringens nye ressourcestrategi.
Miljøminister Ida Auken præsenterede mandag regeringens forslag til en ny ressourcestrategi. Strategien sætter fokus på, hvordan vi i Danmark bliver bedre til at genanvende og udnytte værdien af vores affald. Blandt andet skal genanvendelsen af plastaffald fra både husholdninger og servicesektoren markant i vejret.

Det glæder Plastindustrien, der er brancheforening for de danske plastvirksomheder. Miljøchef Helle Fabiansen siger:

- Plast er et værdifuldt materiale, der med fordel kan bruges rigtig mange gange. Vi skal betragte vores plastaffald som mere end bare noget, vi smider i skraldespanden. Derfor ser vi ressourcestrategien som et skridt i den helt rigtige retning.

- Danmark indtager lige nu en meget lidt flatterende europæisk sidsteplads i plastgenanvendelse fra husholdningerne. Strategien bliver forhåbentlig det redskab, der kan sætte gang i arbejdet med at realisere det uudnyttede potentiale, der ligger her, tilføjer hun.

Vigtigt at kommuner samarbejder
Helle Fabiansen peger dog også på en række udfordringer:

- Danske plastvirksomheder ser mange muligheder for at bruge de øgede mængder af genanvendt plast, som forhåbentlig kommer nu. Og det er jo helt afgørende, at der er nogen, der kan aftage og bruge materialet til nye produkter. Derfor skal vi lytte til de krav, virksomhederne har.

- Virksomhederne forventer, at prisen på genanvendt materiale er lav, og at de kan være sikre på rigelige mængder i den rette kvalitet. Ressourcestrategien giver som udgangspunkt kommunerne metodefrihed til at indfri målsætningerne. Men skal kommunerne også kunne indfri virksomhedernes krav, så er de nødt til at finde fælles måder at organisere en effektiv indsamling, sortering og efterbehandling af plastaffaldet fra husholdningerne. 98 individuelle løsninger vil være ødelæggende for projektet.

Lovgivningen skal understøtte – ikke spænde ben
Fabiansen peger også på, at lovgivningen skal understøtte virksomhedernes brug af den genanvendte plast. Det er i dag ikke altid tilfældet:

- Der er rigtig mange steder, hvor det giver mening at bruge genanvendt plast, og vores medlemmer står klar, men vi efterlyser en politisk vilje til at skabe de rette rammebetingelser, der kan understøtte efterspørgslen. Vi har flere eksempler på lovgivning, der decideret spænder ben for brugen af genanvendt plast. Det giver jo fx ingen mening, at vi må eksportere vores PVC-affald til genanvendelse i Holland, fordi danske regler forbyder genanvendelse i Danmark. Vi vil rigtig gerne sammen med miljøministeren være med til at se på, hvordan vi kan fjerne nogle af de barrierer, der kan besværliggøre arbejdet med at realisere ressourcestrategiens mål.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078