23948sdkhjf

Stålkommentar: 2013 er snart ovre – nu må vi håbe på 2014

Der er flere gode grunde til at se fremad mod 2014. Også selv om der er ukendte faktorer som fx, hvor vidt EU-værkerne vil indføre det omtalte ”daglige legeringstillæg”.
Efterspørgsel: Efter et skuffende første halvår 2013 med faldende efterspørgsel (år-til-år), begyndte det europæiske marked at stabilisere sig i tredje kvartal 2013. Alligevel er situationen forskellig i de enkelte ”Damstahl-lande”. Positive signaler dukker op i Danmark, Tyskland og Norge, mens de øvrige lande sakker bagud.

For værkerne og stort set alle grossister er markedssituationen stadig langt fra ”tilfredsstillende”, og der ventes ingen væsentlig bedring før i begyndelsen af 2014. Aktørerne på det rustfri stålmarked er fortsat præget af tvivl omkring øget indtjening og/eller tonnager for resten af 2013.

På SMR’s seneste rustfri stål-konference i London udtrykte ca. 70 procent af de fremmødte skepsis i forhold til markedsvilkårene på kort sigt. Ganske vist er der positive tidlige indikatorer som fx PMI, men der hersker tvivl om, hvorvidt de får effekt på det rustfri stålmarked allerede i tredje kvartal 2013 eller fjerde kvartal 2013.

Grossister: Forsyningskæden for plader er (modsat stangstål) drænet de seneste to måneder. Grossisterne reducerede lagerbeholdningerne væsentligt i andet kvartal 2013 og blev indtrængende opfordret til at afgive ordrer hos værkerne for levering i tredje kvartal 2013.

I Tyskland faldt lagerrækkevidden for koldtvalsede plader i andet kvartal 2013 til 50 dage, mens stangstål forblev på et højt niveau ~130 dage. Trods et nogenlunde stabilt marked i tredje kvartal 2013 er stangstålsgrossister derfor fortsat forsigtige med at afgive nye ordrer og køber ”fra hånden i munden”. De typiske størrelser på en enkeltordre er stadig under den seneste lange tids gennemsnit, hvilket indikerer en fortsat tilbageholdenhed hos grossisterne. Uvisheden om udviklingen af priserne for råmaterialer fremmer heller ikke nogen lageropbygningsaktivitet.

Slutbrugere: Styrken i de industrisegmenter, der forbruger rustfri stål, er en ”blandet pose bolsjer”, men alt peger i retning af et styrket marked i 2014: Byggeri og Anlæg vil opleve et løft i 2014 (+1-2 procent) efter flere fald (ifølge Euroconstruct).

Forbrugsgoder: Stemningen har oplevet et løft i de fleste lande som følge af forventninger om højere realindkomst. Transport vender også tilbage til vækst i 2014 (ca. +4 procent ifølge flere tænketanke inden for bilindustrien).

Den største usikkerhed noteres dog for segmentet ”procesudstyr”, der inkluderer kemi og petrokemi, olie og gas samt kraftværker – vil efterspørgslen inden for EU få et opsving, eller vil den igen være afhængig af ordrer fra eksportmarkederne?

Værkerne: Med stort set lukkede ordrebøger blev 2013 et skuffende år for værkerne verden over. Værkernes fokus er på at skabe indtjening. Tiltag til styring af toplinjen inkluderer øgede basispriser og indførelsen af et nyt system med daglige legeringstillæg for ”spekulative kunder” inklusive grossister.

Tiltag til justering af bundlinjen omfatter omkostningsbesparelsesprogrammer på alle europæiske værker, hvilket vil få synlig effekt i deres resultater fra 2014. Der er dog også visse risici forude: Hvor aggressiv er Posco i lanceringen af deres valseværk i Tyrkiet, og hvem køber Acciai Speciali Terni (AST) i Italien? Yusco som potentiel ny ejer kunne skærpe konkurrencen i Europa.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063