23948sdkhjf

I Superligaen med CNC-Center

Med indvielsen af skolens CNC-Center den 5. oktober kan afdelingen for industriteknik nu spille med i den danske Superliga, både når det gælder uddannelsen til industritekniker og efteruddannelse til industrien.
Computer Numeric Controll - i daglig tale CNC - er et krav, hvis afdelingen skal kunne dække de behov, som virksomhederne har både til lærlinge og efteruddannelse.

- Vi har nu fået et CNC-Center med tre nye maskiner - en CNC-drejemaskine, en CNC-fræser og en Gildemeister CTX 410 med roterende akse - som bringer Aarhus tekniske Skole i Superligaen. Dertil knyttes ny software med pædagogiske muligheder, som giver brugeren en klar forståelse for, hvordan de computerstyrede maskiner programmeres, sagde uddannelseschef Finn Poulsen i sin velkomsttale.

Men ikke nok med det. Skolen har også ombygget teorilokalerne, så de bliver en integreret del af undervisningen i værkstederne.

Dygtige lærere
Selvom maskiner er computerstyrede, så kører de endnu ikke helt af sig selv. Der skal stadigvæk være mennesker "i den anden ende" til at programmere dem. Det er det lærlinge og kursister nu får optimale muligheder for at lære i afdelingen for industriteknik.

Til rådighed har de en gruppe lærere, som Finn Poulsen også gav rosende ord med på vejen:

- Skolen kan prale af at have en meget dygtig og engageret medarbejderstab, som har en utrolig stor viden om CNC og maskinteknik. Derfor er skolen og afdelingen godt rustet til at imødekomme de nye krav til fremtiden, og vi vil foretage de nødvendige skridt, så vi kan blive i Superligaen i mange år.

Finn Poulsen sluttede sin tale med at rette en tak til det lokale uddannelsesudvalg for uddannelsen til industritekniker, fordi det hele vejen har støttet processen med et etablere et CNC-Center. En særlig tak blev rettet til Mads Clausens Fond for økonomisk tilskud til køb af Gildemeisteren.

Tæt på virksomhederne
Skolens bestyrelsesformand Lars Rathje var i sin tale inde på, hvorfor det er vigtigt, at skolerne i lyset af den stigende globale konkurrencesituation er med helt i front både på det tekniske og pædagogiske niveau.

Lars Rathje er selv uddannet maskinarbejder og har derfor også den faglige baggrund, som kan vurdere dagens CNC-Center. Han kunne hurtigt konstatere, at teknologien og konkurrencen har rykket voldsomt ved fordoms traditioner. I dag stilles der krav fra virksomhederne om helt andre kompetencer end dem, der var behov for op igennem 60'erne og 70'erne.

- Det er min klare opfattelse, at skolerne og også Aarhus tekniske Skole skal flytte mere ud til virksomhederne og se, hvilke kompetencer der egentlig efterspørges. Vi har behov for arbejdskraft, hvor der også fokuseres på det almene, boglige område og ikke mindst kommunikation. En industritekniker i dag skal ikke kun være håndværker, han skal også være bevidst om virksomhedens kompleksitet og forandringsproces, påpegede Lars Rathje.

- Det er samtidig vigtigt at fremtidens faglærte og industriteknikere får en meget grundig viden inden for højteknologiske arbejdsprocesser og ikke mindst inden for CNC-teknologi. At fokusere på moderne CNC-teknologi, undervisning inden for datateknologi og ikke mindst i et moderne undervisningsmiljø, hvor teamarbejdet er i højsædet, er et skridt i den rigtige retning, konkluderede Lars Rathje.

Det nye CNC-Centret har ikke været nogen billig satsning for skolen, men efter Lars Rathjes mening en satsning, som er rigtig og nødvendig for uddannelse og opgradering af virksomhedernes fremtidige arbejdskraft.

Stål til dagligstuen
Efter taler og snitter fik de få men lydhøre fremmødte mulighed for at blive "CNC-fører" for en eftermiddag. Under behørig vejledning af afdelingens lærere kunne gæsterne selv få lov til at trykke på de relevante knapper og dermed "styre" både den ene og anden CNC-maskine.

Bearbejdningen af stålet kunne de følge bag plexiglasruden, og resultatet fik de i løbet af forbløffende kort tid i hænderne i form af f.eks. en veldrejet lysestage eller et askebæger. Blandt andet personalechef Marianne Brix og økonomichef Else Mundt var i førersædet, og kunne - ikke uden stolthed - fremvise deres egne produkter.

Kilde: Århus tekniske Skole – www.ats.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078