23948sdkhjf

Danfoss tror på kinesisk milliardsucces

Et igangværende energirenoveringsprojekt i Anshan kan bane vejen for lignende projekter i 14 millionbyer.
I foråret underskrev Danfoss og den kinesiske millionby Anshan en rekordstor aftale om levering af en omfattende fjernvarmeløsning. Nu åbner aftalen op for en udvidelse til hele Anshan og på sigt til de 13 andre større byer i Liaoning provinsen.

Forleden blev første spadestik til en ny fjernvarmeforbindelse i Anshan taget, og primo november i år vil de første 200 MW overskudsvarme fra stålværket AnGang Steel blive ledt over i fjernvarmenettet i stedet for op igennem skorstenen.

En løsning, der vil mindske kulforureningen og forbedre luftkvaliteten markant for byens knap 4 millioner indbyggere, samtidig med at den sparer både energi og penge.

Flere milliardprojekter venter
Guvernør Chen Zhenggao, der har ansvaret for den økonomiske vækst herunder industri og energi i Liaoning-provinsen, finder denne kombination så spændende, at han gerne vil have flere byer til at gøre det samme. Planen er, at Anshan i løbet af de kommende fire år vil anvende overskudsvarme fra AnGang Steel til at opvarme hele byen, og det vil reducere kulforbruget og CO2-udledningerne med 60-90 procent.

Den samlede investering ventes at beløbe sig til cirka 1,5 mia. kr., som Danfoss vil få andel i – sammen med Cowi, der er Danfoss’ strategiske partner i Kina. Liaoning-provinsen favner 14 byer med over 1 million indbyggere hver, så der er på sigt tale om store investeringer på adskillige milliarder kroner. Lars Tveen, direktør i Danfoss’ fjernvarmedivision, siger:

- Vi har et rigtigt godt partnerskab med bystyret i Anshan, AnGang Steel og Qianfeng District Heating Company. I tæt samarbejde har vi udviklet en god løsning på at anvende uudnyttet spildvarme til energi, som kan kopieres til andre byer. Det her er uden tvivl det største projekt nogensinde for vores fjernvarmedivision i Kina – og det fortsætter med at vokse.

Kæmpe potentiale
Projektet i Anshan udgør også en milepæl for byen med perspektiver for provinsen. Guvernør Chen Zhenggao har udtrykt det sådan her:

- Projektet i Anshan er det mest lovende projekt, jeg har hørt om i mange år. Det er en milepæl for udviklingen af byen og et spændende projekt for hele provinsen, som jeg vil følge tæt.

Der er allerede snak om at starte de næste projekter op i byerne Benxi og Yingkou, der begge har stålværker tæt på byen og på den måde kan kopiere en stor del af projektet fra Anshan. Projektet i Anshan er det første af sin art i Kina og skal være med til at gøre Anshan verdensførende inden for fjernvarme med en energieffektivitet, der er på højde med danske byer. På verdensplan er der et kæmpe uudnyttet potentiale i at bruge energien mere effektivt og udnytte overskudsvarmen fra stålværker, kemiske værker, kraftværker osv. til at opvarme boliger og brugsvand.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156