23948sdkhjf

Lean bevarer arbejdspladser i Danmark

Ledelsen hos Stenhøj A/S vil hellere øge produktiviteten i virksomheden på dansk jord i stedet for at satse på billigere produktionsløsninger i udlandet.
l løbet af de næste 3 år gennemfører alle produktionsmedarbejdere hos Stenhøj et lean-kursus med hjælp fra Learnmark Erhverv i Horsens, der er en del af VEU-center Østjylland.

Målet er at mindske spild og øge effektiviteten i produktionen. I sidste ende betyder det, at arbejdspladserne bevares på dansk jord i stedet for at blive udflyttet til udlandet.

- Som produktionsvirksomhed mærkede vi, hvordan finanskrisen i 2009 kostede ordrer. Det betød, at ledelsen måtte træffe et valg mellem billigere produktionsløsninger i udlandet eller en øget produktivitet i virksomheden. Vi valgte at fokusere på forretningen i Danmark, og det har givet medvind til ordrebogen og øget tilfredshed blandt medarbejderne, som kan beholde deres arbejde, siger produktionschef Knud Benny Pedersen.

Daglige møder skaber ny kultur
Den positive oplevelse har betydet, at Stenhøj fortsætter med den interne opgradering.

- Nu har vi valgt at investere yderligere i et kompetenceløft til produktionsmedarbejderne og i et teknologisk løft af maskinparken. Vores produkter og service er noget af det bedste på markedet, men vi er ikke de billigste. Derfor afhænger vores succes af, at vi kan producere effektivt og korrekt. Her er lean et stærkt værktøj til at skabe overblik over produktionen samt minimere fejl og fjerne eventuel spildtid, siger han.

Konkret betyder det, at alle Stenhøjs produktionsmedarbejdere har gennemført et kursus i de grundlæggende værktøjer i lean. Derudover har virksomheden som nævnt investeret i en helt ny maskinpark, som er indrettet efter lean-tankegangen. Det betyder, at produktionsprocessen bogstaveligt talt er blevet mere synlig for alle medarbejdere.

- Nu er værktøjerne og rammerne på plads. Nu skal vi fortsætte med at implementere den nye kultur ude i produktionen. Det gør vi blandt andet ved at holde daglige møder på ti minutter. Her giver de enkelte ledere en kort status til medarbejderne om vores effektivitet. Både når det går godt, og når det går skidt, understreger Knud Benny Pedersen.

Tjent hjem inden to år
Han regner med, at implementeringen af de nye værktøjer kommer til at løbe over de næste 3 år, men forventer, at investeringerne i både maskiner og medarbejdere vil være tjent hjem i form af øget produktivitet i løbet af 20 til 24 måneder.

Og hvad kan andre virksomheder så lære af dette? Produktionschef Knud Benny Pedersen siger:

- Vi tror på, at lean bliver en stor gevinst for os som produktionsvirksomhed. Når vores konkurrencefordele er kvalitet og service, skal vi sikre os, at vores produktion er så optimeret som muligt. Jeg tror, at mange danske produktionsvirksomheder går med de samme tanker, og her kan vi anbefale Learnmark. De har været gode til at planlægge de enkelte kursusforløb i god tid, så vi har haft mulighed for at justere produktionen og mandskabet derefter.

Fakta: Stenhøj A/S kort fortalt
• Etableret i 1917 og består i dag af 8 datterselskaber og 2 associerede virksomheder
• Hovedkontor i Barrit
• Cirka 500 ansatte fordelt på kontorer i seks lande
• Fokus på produktion, salg og service af autoløftere, kompressorer, og andet udstyr til autobranchen samt hydrauliske pressere og delvaskere til bl.a. bilindustrien
• Eksporterer til mere end 60 lande

Kilde: VEU-center Østjylland

Artiklen er en del af temaet Lean.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078