23948sdkhjf

Kæmpe malerobot skal male vindmøllefundamenter

En gigantisk malehal med dansk teknologi er under etablering hos Aker Solutions i Norge

Aker Solutions i Norge, der blandt andet bygger havvindmøller og olieboreplatforme, er ved at etablere et af verdens største fuldautomatiserede maleanlæg til havvindmøllefundamenter med hjælp fra totalentreprenør Ventherm, samt Optilogic og Beckhoff Automation.

Aker Solutions har i forvejen en automatiseret produktionslinje til både svejsning og sandblæsning af rørene. Med den nye malehal, der er bygget op som én enkelt robotcelle, hvori en ti-akset robot har fuld kontrol over det enorme stålfundament, får de nu en fuldautomatiseret produktionslinje. Emnet bliver kørt ind i malehallen, 3D-scannet for korrekt placering, samt sprøjtemalet i korrekt tykkelse. Selve scanningen varer cirka otte minutter, maleprocessen en time og tørreprocessen ti timer.

Præcision og dokumentation

Det færdige ståljacket-fundament placeres på havbunden og er cirka 70 meter højt. Selve havvindmøllen monteres ovenpå fundamentet.

- Det er en kompleks opgave at sprøjtemale store emner og sikre 100 procent præcision i alle processer. Derfor ønsker Aker Solutions at automatisere hele processen. Vi skal først og fremmest betrygge Aker Solutions i, at der ikke sker gennemtæring af rust på fundamentet i op til 25 år. Derfor skal alt være korrekt tilpasset, lige fra sikkerhed, temperatur og ventilation i malehallen til dosering og påføring af maling. Samtlige processer verificeres og dokumenteres, siger Flemming Terp Jørgensen, head of programming & automation hos Ventherm, i en pressemeddelelse.

Ved at overgå fra en manuel til automatiseret proces opnår Aker Solutions ikke alene sikkerhed for 25 års holdbarhed, men også en række besparelser, procesoptimering og nem ESG-rapportering.

- Robotten sprøjter meget nøjagtigt, så malinglaget bliver ens på hele emnet. Det er afgørende for tungindustrien. Spildprocenten på maling reduceres fra 50 til 15 procent, hvilket giver økonomiske besparelser. Når robotten arbejder, ventileres malehallen i zoner – og ikke hele hallen på én gang. Det giver også økonomiske besparelser og en betydelig energireduktion. Derudover kan Aker Solutions trække data ud til en komplet ESG-rapport eller anden form for dokumentation. Det er bestemt med til at drive interessen for denne type løsning, siger han.

Data i realtid fra 8.000 punkter

Alt, hvad der vedrører drift af anlægget, styres af automation fra Beckhoff Automation. Selve robotten styres via en datahub fra Optilogic. Datahubben, også kaldet DataMagnet, opsamler data fra 8.000 forskellige punkter i malehallen i realtid, lagrer data og sender dem til robotten og IPC’en.

- DataMagnet er hjertet i løsningen. Alle kommandoer til robotten, herunder generering af robotkode, rensning af sprøjtehoved og dosering i rette lagtykkelse, bliver eksekveret og dokumenteret gennem DataMagnet. Derudover sender DataMagnet instrukser til Beckhoffs IPC, som sikrer de rette forhold i hallen, så robotten kan udføre sit arbejde under de rette omstændigheder, fortæller Per Müller, CEO i Optilogic.

En åben automationsplatform er essentiel for succes

Optilogic har stået for programmering af automationsløsningen fra Beckhoff. Per Müller lægger især vægt på softwareplatformens evne til at integrere med multiple leverandører som essentiel for løsningens succes.

- En malehal af denne størrelse er bygget op af forskellige systemer fra forskellige leverandører. Men det er ikke et problem, for Beckhoffs styringssoftware og kommunikationsplatform kan integrere med stort set alle andre leverandørers systemer. Det betyder, at Beckhoffs IPC styrer alt, hvad der har med hallen at gøre, herunder sikkerhed, ventilation, malerpumper, malertanke og alle ventiler over til robotten. Beckhoffs IPC styrer således alle PLC’er og deres indbyrdes kommunikation, herunder også den PLC, der styrer robotten. Det betyder, at der kun er ét HMI, hvorfra man styrer alt i malehallen, siger han.

Merværdi med pc-baseret styring

Der indgår fem forskellige leverandørsystemer i den samlede løsning til Aker Solutions. Flemming Terp Jørgensen er enig i, at integrationen mellem leverandørsystemerne er helt afgørende for at få alting til at fungere.

- Robotten kommer fra én leverandør, sikkerhedsløsningen fra en anden. Med en åben og fleksibel styringsplatform kan vi nemt integrere op mod alle leverandørsystemer. Der er rigtigt mange processer, og ingen af dem må være manuelt håndteret. Alt skal bare fungere automatisk og gnidningsfrit. Det gør det med Beckhoff, siger han.

- Vi har i samarbejde med Optilogic og Beckhoff Automation skabt en totalløsning til offshore- og tungindustrien, som vi forventer os meget af. Med stigende krav om blandt andet præcis lagtykkelse på elementerne, samt reduceret energiforbrug og ESG-rapportering, vil industrierne i stigende grad efterspørge løsninger, hvor anvendelse af data er omdrejningspunktet, og velfungerende kommunikation mellem enheder og automation optimerer processerne, siger Flemming Terp Jørgensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078