23948sdkhjf

Vestjyder skal bygge elfærge til Norges største private færgerederi

Hos Hvide Sande Shipyard har man landet ordren på værftets passagerskib nummer 20 – en 100 procent eldrevet færge, og værftets hidtil største, til det norske rederi Torghatten

Med mere end 125 år på bagen er det et erfarent rederi, Hvide Sande Shipyard har fornøjelsen af at arbejde sammen med, når de skal bygge en ny 50 meters fuldelektrisk færge.

- Torghatten er en meget kvalificeret kunde, og det har vi tydeligt kunnet mærke igennem den her proces. De ved lige nøjagtigt, hvad de vil have, og hvad de ikke vil have. Det er en stor fordel for et projekt som dette, at begge parter ved, hvad der skal til, forklarer CEO hos Seasight Group, Carl Erik Kristensen, i en pressemeddelelse.

- Vi glæder os til samarbejdet og til at kunne levere et godt skib af en god kvalitet til aftalt tid til Torghatten.

Færgen får kapacitet til 30 biler og op til 149 passagerer og skal sejle i Tromsø-området nord for polarcirklen. Projektet er allerede godt i gang, og til sommer 2025 forventes levering af skroget i Hvide Sande, så udrustningen kan påbegyndes.

Færgen er designet af The Norwegian Ship Design Company, som både står for det grundlæggende og detaljerede design.

Kendt teknologi, men i større målestok

Det er ikke første gang, Hvide Sande Shipyard bygger en elfærge. Så teknologien er med andre ord velkendt, og der er gode erfaringer med lignende færger, hvoraf en er bygget til Torghattens søsterselskab, Molslinjen.

- Forskellen består i, at det forestående byggeri indebærer en batteripakke med næsten 4 megawatt timer, hvilket er cirka fire gange større end det, vi hidtil har bygget. Så vi glæder os til at omsætte vores erfaringer med grundkonceptet i en større målestok, fortæller værftets COO, Jeppe Hoff.

Hos Torghatten glæder man sig også over samarbejdet:

- Det er vigtigt at udvikle og styrke kompetencerne omkring ny og klimavenlig skibsteknologi i Skandinavien. Derfor er vi meget tilfredse med at have landet denne kontrakt med et dansk værft, forklarer Marius Hansen, CEO hos Torghatten Nord.

Grøn omstilling via alternative drivmidler

På det vestjyske skibsværft har alternative brændsler længe været en del af strategien. Faktisk har Hvide Sande Shipyard i forvejen ni nybygninger på samvittigheden med enten fuldelektriske eller hybrid-løsninger i maskinrummet.

- Det betyder rigtig meget for os at være med til at fremme den grønne omstilling af skibsfarten, så vi glæder os over at få lov til at bruge vores erfaring fra vores tidligere projekter til den videre omstilling af færgedriften i Nordeuropa, siger Jeppe Hoff.

Selvom el fortsat er det mest benyttede alternative drivmiddel i skibsfarten, arbejder man i Hvide Sande også med andre løsninger. Netop nu pågår to projekter med ombygning af fartøjer til henholdsvis brint- og metanoldrift.

Hvide Sande Shipyard blev grundlagt i 1950, hvor fokus primært var på nybygning samt servicering og reparation af lokale fiskefartøjer. Siden 1990 har værftet også bygget færger og arbejdsbåde og de seneste 12 år har den grønne omstilling i skibsfarten fyldt en væsentlig del af aktiviteterne. Den nye færge til Torghatten bliver Hvide Sande Shipyards nybygning nummer 158.

Se nøgletal for:
Læs mere om: skibsværfter
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.739