23948sdkhjf

Welcon får bøde for alvorlig arbejdsulykke

Tårnproducenten Welcon har fået en stor bøde for at overtræde arbejdsmiljøloven efter en alvorlig arbejdsulykke i efteråret

Cirka otte måneder efter at en mand døde og tre blev forbrændte, heraf to alvorligt, i en svejseulykke på tårnproducenten Welcons fabrik i Svindbæk, er sagen blev afsluttet, skriver EnergiWatch.

Sagen var blevet efterforsket af Sydøstjyllands Politi og sendt til anklagemyndigheden, som havde indstillet virksomheden til en bøde. Den bøde på 227.600 kroner har Welcon valgt at betale, oplyser politiet til EnergiWatch.

Gasophobning skyld i brand

De fire mænd var i gang med at klargøre et svejsearbejde i en bundsektion til et vindmølletårn, da ulykken skete den 27. september sidste år. Nogle jernplader skulle opvarmes ved brug af gas og ilt fra gasbrændere, men hvad de fire mænd ikke vidste var, at der var en ophobet gasblanding i bundsektionen. Det viser tilsynsrapporter fra Arbejdstilsynet, som Metal Supply har fået aktindsigt i.

Da de fire ansatte stod i bundsektionen, havde der ligget to gasbrændere i bunden af den i flere timer.

"En ledelsesrepræsentant var kort inde ulykken forbi arbejdsstedet, hvor vedkommende kunne lugte at der var F-gas i området. Vedkommende advarer den ene af de fire ansatte og fortæller, at de skal op af bundsektionen og stoppe arbejdet, ulykken sker umiddelbart efter advarslen," skriver Arbejdstilsynet i en tilsynsrapport umiddelbart efter ulykken.

Branden varede 15 sekunder og bredte sig til hele bundsektionen, så alle fire mænd blev forbrændte. Det er ikke lykkedes Arbejdstilsynet at lokalisere, hvor gassen præcist stammede fra, fremgår det af tilsynsrapporten.

Manglede gasdetektor

Welcon havde etableret procesudsug ved svejsestederne, men den startede først, når der blev svejset. Der var ikke etableret andet udsug til at fjerne gassen ved en lækage, og da gas er tungere end luft, ville den forblive i den tætte bundsektion, skriver Arbejdstilsynet i rapporten.

Der blev ikke anvendt gasdetektorer ved arbejdet, og det var netop en af de løsninger, som blev diskuteret allerede på ulykkesdagen, da Arbejdstilsynet kom på besøg.

Welcon fik efter ulykken to strakspåbud: Et om at træffe foranstaltninger for at forebygge risikoen for nedstyrtning ved færdsel på kanten af bundsektionens gitterkonstruktion. Samt et om sikre og forebygge, at der ved "planlægning, tilrettelæggelse og udførelse" af svejsearbejde i bundsektionen ikke igen kunne ske en eksplosion og brand. Welcon har efterkommet begge strakspåbud.

De fire mænd, der var involveret i ulykken, kom alle fra Portugal. Mens den ene altså afgik ved døden, blev to andre så forbrændt, at de var indlagt på Rigshospitalet i en længere periode. I dag er de dog kommet sig helt, har Jens Risvig Pedersen, direktør for Welcon, tidligere fortalt til Metal Suplly.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093