23948sdkhjf

Industri-overenskomst på plads

[i]Der er nu efter 28 timers maratonforhandlinger i weekenden indgået forlig om en ny overenskomst på industriens område. Begge parter – DI og CO-Industri erklærer sig tilfredse med resultatet.[/i]
Efter flere måneders grundig forberedelse indgik DI og CO-industri søndag aftale om en ny overenskomst for en treårig periode. Aftalen omfatter direkte 220.000 ansatte funktionærer og timelønnede i DI's medlemsvirksomheder.

Hovedelementerne i den treårige aftale er en forhøjelse af pensionsbidraget for både arbejdere og funktionærer fra 9 pct. til 10,8 pct., en udvidelsen af perioden med fuld løn under barsel, fuld løn i de sidste fire uger af graviditeten, forbedring af løn under sygdom, løn til forældre under barns indlæggelse på hospital, forhøjelse af betalingen for søgnehelligdage, regulering af mindstebetalingerne og genetillæg samt en række bestemmelser, der øger muligheden for, at der i virksomhederne kan aftales en mere fleksibel tilrettelæggelse af arbejdstiden. Endelig er parterne blevet enige om en række bestemmelser, der skal forhindre overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.

Parterne vurderer, at aftalen over de tre år vil koste arbejdsgiverne i underkanten af tre pct. i øgede lønomkostninger, hertil kommer resultaterne af de årlige lokale lønforhandlinger på virksomhederne.

Hans Skov-Christensen adm.direktør i DI er tilfreds med overenskomstresultatet, der er med til at sikre konkurrenceevnen og større fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen.Som noget nyt er der i overenskomsten indskrevet, at hvis der i overenskomstperioden ændres i lovgivningen, der væsentligt forringer medarbejdernes dagpenge i forbindelse med hjemsendelser og arbejdsfordeling, eller der gennemføres lovgivning vedrørende arbejdsgivernes omkostninger i forbindelse med barsel, herunder en central barselsfond, træder parterne sammen for at finde en løsning. Hvis der ikke kan findes en løsning suspenderes overenskomstens bestemmelser om disse forhold.

-Med den nye treårige overenskomstaftale har vi skabt mulighed for tro på fremtiden. Den treårige aftale skaber ro og stabilitet i virksomhedernes planlægning for en længere periode, siger Hans Skov Christensen, DI, om aftalen, hvor han også pointerer at lønudviklingen er bremset, så der er bedre mulighed for at bevare konkurrenceevnen.

CO-industris formand, Thorkild E. Jensen, mener ligeledes, at der er tale om en god aftale.

- Resultatet er tilfredsstillende. Vi har fra begyndelsen satset på tryghed og har bl.a. opnået højere pension, løn under sygdom og barsel. Aftalen giver samtidig et bidrag til at forbedre beskæftigelsen, siger Thorkild E. Jensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078