23948sdkhjf

Slut med at kassere kæmpe-covers til monopæle

Før havvindmøller kan installeres, skal fundamenterne bygges op. På toppen af hvert fundament er en monopæl med et cover. Det skal beskytte det store rør mod havvand, regn og andet, indtil tårnet installeres.

- Vores folk skal kunne arbejde sikkert på fundamentet for, eksempel mens kablerne trækkes, siger Olaf Rick, civil works package manager hos det svenske energiselskab Vattenfall, på selskabets hjemmeside.

Hidtil er de mange covers bare blevet afskrevet og kasseret efter brug. Det vil Vattenfall imidlertid lave om på nu, og har for første gang testet genbrugs-covers, produceret af virksomheden CCM, på havmølleparken Hollandse Kust Zuid

Tidligere blev coversene typisk lavet af presenning eller aluminium. Vattenfalls leverandør har nu lavet et cover af fiberforstærkede polyesterpaneler, som er afstivet med stålbjælker og bolte. Hvert cover vejer omkring et ton, og er designet til et fundament med en diameter på syv meter.

Coveret er ikke alene lavet af genanvendelige materialer, men er også designet til at kunne bruges igen på andre havmølleparker.

- Udviklingsprocessen gav os nogle betydelige udfordringer. Monopæl-coveret skulle opfylde flere krav. For eksempel skulle de sænkes offshore ved hjælp af spil, de skulle give mulighed for at føre kabler ind og så videre. Vi overvandt nogle af disse problemer ved at bruge testrigge og køre en række tests. Det blev dog klart under monteringen af ​​monopæl-coversene, at vi stadig kunne foretage nogle forbedringer. Heldigvis viste CCM ekstrem fleksibilitet ved installation af de 140 covers, siger Olaf Rick.

Michiel Kraak, administrerende direktør hos CCM, fortæller, at en stor del af coversene fra Hollandske Kust Zuid allerede er solgt videre. Han forventer, at et cover kan holde i 10-15 år, og han forklarer, at designet er lavet sådan, at polyesterpanelerne kan strækkes ved at udvide metalskelettet og dermed tilpasse dem til en monopæl med en større diameter.

- Til sidst vil det tidspunkt komme, hvor panelerne når enden af ​​deres levetid. Stålet vil derefter blive genanvendt. Vi samarbejder i øjeblikket med en partner, der kan forarbejde den glasfiberarmerede komposit til nye råvarer ved hjælp af en ny teknik. Dette gør det muligt at genanvende alt materiale. Vi vil snart gennemføre nogle indledende undersøgelser med et forskningsinstitut for at sikre, at dette finder sted. Det ville være rigtig rart, hvis vi rent faktisk kunne lancere denne revolutionerende nye teknik, siger Michiel Kraak.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141