23948sdkhjf

Stålkommentar: Lovende start på 2024

Damstahls Nordic CPO og supply chain director Henrik Ørskov giver et bud på udviklingen på stålmarkedet i den kommende tid

Indtil nu har 2024 demonstreret en lovende start på markedet med hensyn til solgt tonnage, der er dog stadig en vis usikkerhed om den fremtidige udvikling inden for rustfri stål. Priserne på plader og svejste rør oplever en stigning, og snart forventes stangstål fra Indien også at stige på grund af de høje skrotpriser og den komplekse fragtsituation i det Røde Hav.

Det bliver spændende at se, hvordan Kina genstarter efter det kinesiske nytår, og om efterspørgslen der også begynder at stige igen. Dette vil potentielt føre til højere priser på eksportvarer.

Råstoffer

Nikkel (LME 3 måneder)

Nikkel har haft en stabil start ind i 2024, hvilket ikke er sædvanligt i sammenligning med de seneste år, hvor nikkel har været den mere volatile råvare, når det gælder rustfri stål. Prisen ligger i øjeblikket på 17.000 dollars/ton (28.02.24), og den forbliver omtrent på samme niveau, som vi har set de sidste tre måneder.

Der går rygter om, at minedriftsselskaberne ikke vil kunne operere med overskud, hvis prisen på Nikkel falder under 16.000 dollars/ton, men dette gælder kun for minedrift uden for Indonesien. Da Indonesien nu er blevet verdens største leverandør af nikkel, er udbuddet stadig solidt og i tråd med efterspørgslen – selvom den type nikkel, der produceres i Indonesien, er af lavere kvalitet i forhold til produktionen af rustfri stål.

Krom

Prisen for krom er fortsat fastsat for første kvartal af 2024 på et niveau af 1,44 dollars/lb. – og det er vanskeligt at lave en nøjagtig prognose for denne råvare. Rygter går på, at der er tilstrækkelig kapacitet af krom, der matcher markedets efterspørgsel, men samtidig modtager Damstahl stadig rapporter om kritisk energiforsyning i Sydafrika, hvilket skaber betydelige udfordringer for produktionen af krom.

Ferromolybdæn

Efter ”rallyet” i begyndelsen af 2023 er ferromolybdæn forholdsvis stabilt ved starten af 2024 med værdier mellem 45.000 og 47.000 euro/ton. Dette driver ikke priserne op endnu, men gør planlægning og prissætning markant lettere sammenlignet med situationen for et år siden.

Skrot

Priserne på skrot er en af de materialepriser, der har været stigende siden begyndelsen af 2024. Hovedårsagen til stigningen skyldes situationen i Rødehavet, som begrænser strømmen af materialer fra EU til Asien. Det resulterer i, at asiatiske stålværker oplever vanskeligheder med at skaffe den rette mængde og kvalitet af skrot til deres produktion. Derudover har CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) allerede haft en effekt, hvilket betyder, at flere og flere stålværker undersøger brugen af en højere andel af skrot i deres produktion for at imødekomme de lavere CO2-grænser.

Og når vi tillægger, at adskillige lande har eksporttariffer eller kvoter for skrot, bekræfter det blot, hvad man hører, når man taler med skrotforarbejdere i EU. De fortæller, at nogle af EU-værkerne kæmper for at finde tilstrækkeligt med skrot. Denne situation har Damstahl fået yderligere bekræftet af et EU-værk med eget genanvendelses-/forarbejdningsfirma.

Samtidig oplever Damstahl for eksempel Ugitech, selskabets nordiske partner indenfor stangstål,[HØ3] der producerer med op til 95 procent skrotindhold for at reducere CO2-udledningen med 70 procent. Det øger selvsagt efterspørgslen efter skrot.

Alle disse faktorer kombineret fortæller, at man skal følge prisen og tilgængeligheden af skrot, når man forsøger at forudsige udviklingen inden for rustfri stål. Dermed bliver skrotpriserne grundlæggende vigtigere for prisen på rustfri stål end nikkel.

Produktniveau

Stangstål

I øjeblikket er forsynings- og efterspørgselssituationen på stangstål velafbalanceret. Nedtrapningen i 2023 skaber huller i lagrene hos distributørerne i EU, men takket være tilstrækkelige lagerbeholdninger kan lagrene hurtigt genopfyldes efter behov. De første værker i EU melder i øjeblikket om længere leveringstider, især når det drejer sig om smedet stangstål [HØ4]og materiale produceret i martensitiske kvaliteter.

Fra Asien er leveringstiderne i øjeblikket let forlænget på grund af skibenes transittid mod vest, men produktionskapaciteten i Asien er mere end tilstrækkelig til at imødekomme den nuværende efterspørgsel fra EU.

Rør

Når det kommer til sømløse rør, ser Damstahl, at både leveringstider og priser forbliver forholdsvis stabile, hvilket er interessant, idet disse produkter er mindre volatile sammenlignet med de øvrige produkter. Derfor er lager- og forsyningssituationen stort set under kontrol, og Damstahl er i stand til at imødekomme efterspørgslen.

Når man undersøger situationen med svejste rør, har Damstahls rørværker stadig relativt høje lagerniveauer, hvilket betyder god tilgængelighed og korte leveringstider, især når det drejer sig om standard dimensioner.

I øjeblikket er prisniveauet den største bekymring for alle rørværker i EU. Det ligger under deres produktionsomkostninger, og rør bliver solgt til priser lavere end dem, der gælder for plader. Dette er åbenlyst ikke en bæredygtig fremgangsmåde. Derfor stiger priserne.

Plader

Generelt set startede 2024 bedre end forventet og på et lidt højere niveau end ved udgangen af 2023. Damstahls værker har oplevet en god tilgang af ordrer, selvom der ikke har været meget positiv feedback fra markedet. Især for koldvalsning har ordretilgangen været ekstremt positiv.

Lige nu er man meget spændte på, om dette vil fortsætte, eller om det har været effekten af "destocking" både hos distributører og slutbrugere.

Samtidig er man spændte på konsekvenserne af den nuværende strejke hos Acerinox, hvor man selvfølgelig tager alle nødvendige forholdsregler, og det samme gælder strejkerne, der har fundet sted i Finland.

Fittings and flanger

Lige nu er tilgængeligheden af fittings og flanger generelt relativ stabil. Damstahl ser ingen ændringer i leveringstiderne, så udover de potentielle udfordringer, der kan opstå på grund af situationen i Rødehavet, er der ingen væsentlige ændringer. Priserne er begyndt at bevæge sig, og flanger har allerede oplevet en stigning, hvilket er naturligt, da de normalt følger stangstål. Fittings har været stabile i noget tid, men leverandørerne taler nu også om prisstigninger på grund af bevægelserne fra rørværkerne. Samlet set oplever Damstahl en stabil forsyning af fittings, men med stigende priser i øjeblikket.

Prisstigninger

Efter 22 måneder med faldende priser på rustfrit stål ser det nu ud til, at situationen er ved at vende.

Hos Damstahl har man allerede medio februar taget de første skridt i den retning og vil introducere endnu en prisstigning fra 1. marts.

Alt i alt ser stålgrossisten frem til et meget spændende 2024, der allerede er præget af forskellige geopolitiske udfordringer, der bidrager til usikkerheden omkring udviklingen i den europæiske økonomi.

Læs hele stålkommentaren på Damstahl hjemmeside.

Stålkommentaren er udarbejdet af Damstahl. Metal Supply påtager sig ikke ansvar for forecasts.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078