23948sdkhjf

Smedemestermøllen fylder rundt og høster stadig vinden

Efter 40 års drift snurrer vingerne uproblematisk videre på den ikoniske blå DANmark 17-mølle på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

40? Ja.

Fed? Tja - måske lidt lidt buttet.

Færdig? Langt fra.

Sådan kunne beskrivelsen lyde af en fødselar med en nærmest ikonisk status.

For når man ankommer til Thy fra syd og kører over Draget mellem Skibsted Fjord og Nissum Bredning, er noget af det første, der fanger øjet, en vindmølle med et karakteristisk buttet, blåt møllehus, som står og knejser over trætoppene lidt skråt til højre i synsfeltet.

Møllen står på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi i Sønder Ydby, og her har den stået og snurret og budt gæster til Thy velkommen siden februar 1984.

- Møllen er efterhånden nået op på næsten tre gange så mange driftstimer, som levetidsforventningen var, da vi satte den op for nu 40 år siden. Det eneste, der er skiftet ud undervejs, er den elektroniske styring, så man kan ikke sige andet, end at den er bygget til at holde, udtaler Jane Kruse, forstander for Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, i en pressemeddelelse.

Kompakt enhed

Møllen har otte meter glasfibervinger fra danske LM Wind Power og en gearkasse fra finske Valmet.

Hovedaksel, gear og generator er bygget sammen i en kompakt enhed efter det, der bliver kaldt ”Det danske koncept” for vindmølledesign.

Den blev født med relæstyring fra L-M-Electric, Thisted, som undervejs er udskiftet til styresystem fra Orbital A/S i Skjern.

Møllen går direkte ind i Folkecentrets installation og bidrager til både el og varme på centret. Søndag den 4. februar i år producerede den 68 kwh over 10 timer ved en vindhastighed på 9-12 m/s.

Produceret af smedemestre

Den blå mølle er en 75 kilowatt mølle af typen DANmark 17, udviklet af Nordisk Folkecenters grundlægger, Preben Maegaard.

Møllen var et led i en serie af vindmøller fra Folkecentret, der blev produceret af danske smedemestre mellem 1978 og 1992.

I kølvandet på 70’ernes oliekriser var de danske smedemestre blandt de første til at kaste sig over arbejdet med at udvikle alternativer til fossile energikilder. At bygge maskiner til høst af vedvarende energier.

Smedene havde blandt andet brug for ingeniørhjælp, og med det formål blev Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi etableret. Her lavede man beregninger, tegninger og prototyper, som blev stillet frit til rådighed for smedemestrene.

Søstermølle i Brasilien

Serien af smedemestermøller blev i 1992 afsluttet med en 525 kilowatts mølle. Prototypen på den sidste smedemestermølle blev sat op ved Roshage i Hanstholm i september samme år og var på daværende tidspunkt den største kommercielle vindmølle i Danmark.

En søstermølle til den blå Folkecentermølle blev som et led i et dansk projekt i 1992 i forbindelse med FN’s første miljøkonference, Earth Summit, i Rio, Brasilien, sat op på den brasilianske ø Fernando de Noronha.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093