23948sdkhjf

Ørsted indgår aftale i USA og undgår større international arbejdskonflikt

Efter trekvart års arbejdskamp har det danske energiselskab indgået en aftale. Det vækker glæde hos 3F Transport og havnearbejderne i Esbjerg, der var klar til at stoppe udskibning til USA

Ørsted indgik torsdag 8. februar en lokalaftale med amerikanske havnearbejdere. Aftalen stopper dermed en arbejdskonflikt, der har stået på i godt trekvart år. Konflikten, der blev international, var godt på vej til at stoppe udskibningen af vindmøller til USA fra både Tyskland og Danmark. 

Det skriver Danish Offshore Industry DOI.dk.

Konflikten begyndte sidste år, da Ørsted i USA indgik en overenskomst med fagforeningen Nabtu inden for byggeriet. 

Men havnearbejderne i havnebyen New London i staten Connecticut er organiseret i International Longshoremen's Association (ILA) – og de startede en arbejdskamp, der involverede både deres internationale hovedorganisation, International Transport Workers' Federation (ITF).

Herfra gik det stærkt, da både 3F Transport, Dansk Metal, tyske ver.di og den australske Maritime Union of Australia (MOA) blev involveret. Inden aftalen blev indgået i går, truede konflikten med at blokere for udskibningen af vindmøller fra Europa til USA.

- Vi var blevet enige om sammen med ver.di, at vi ikke ville udskibe vindmøller fra Danmark og Tyskland til USA, fortæller formanden for havnearbejderne på Esbjerg Havn, Brian Reichle, der har været i USA for at støtte i arbejdskampen.

- Jeg har talt med Ørsted fire-fem gange, hvor jeg blev ringet op. Der var en god dialog, siger Brian Reichle, der er sikker på, at den indgåede aftale blev løst på grund af Ørsteds indblanding i Danmark.

3F Transports lokalformand: Måske årets bedste nyhed

Hos havnearbejdernes fagforening i Esbjerg er der stor tilfredshed med aftalen i USA fra den lokale 3F Transports formand.

- Det er enestående, at Ørsted skriver under på lokalaftalen i torsdag, og det er måske årets bedste nyhed. Det er godt for os i fagforeningen og for Ørsted, forklarer Jakob Lykke, der tilføjer:

- Det er god stil af Ørsted. Nu skal vi have uddannet og omskolet havnearbejderne i USA, som vi har gjort i Esbjerg de sidste 15 år.

Samtidig understreger han, at der ellers ikke var møller fra Esbjerg.

- Hvis ikke der var skrevet under, så var der ingen Siemens Gamesa-møller, der var kommet fra Esbjerg til USA, siger han.

DOI.dk har modtaget følgende skriftlige udtalelse fra Ørsted om aftalen, der er blevet indgået i USA. Og der er ingen tvivl om, at det også er en positiv aftale for energiselskabet.

"Vi er glade for, at International Union of Operating Engineers og International Longshoremen’s Association er nået til en aftale om arbejdsområderne på State Pier."

Det er nemlig noget, der giver gode lønninger til havnearbejderne, og så er det med til at sikre det næste amerikanske projekt, lyder det videre:

"Den vej, vi er på nu, kommer til at beskytte godt-betalte jobs til lokale fagforeninger, og den vil skabe klarhed om de faglige roller, som hver fagforening vil have i opførelsen af vores næste projekt, Revolution Wind.”

Revolution Wind er en havmøllepark på 704 MW, der skal forsyne staterne Connecticut og Rhode Island med grøn strøm fra 2025. Parken er ligeligt ejet fælles projekt mellem Ørsted og Eversource.

Se nøgletal for:
Læs mere om: vindmøller
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.812