23948sdkhjf

Danskere vinder endnu en pris: Genanvendelse giver genlyd i Paris

Teknologisk Institut modtager stor pris for cirkulær vindmølleløsning

Først vandt de Plastprisen 2023.

Nu har innovationspartnerskabet Cetec modtaget JEC World Innovation Award, der i går torsdag er blevet uddelt i Paris. Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

I Cetec har Teknologisk Institut sammen med Vestas, Olin, Aarhus Universitet udviklet en løsning, der gør det muligt at adskille brugte vindmøllevinger og genanvende materialerne til produktion af nye vinger. Teknologien kan anvendes ikke blot på fremtidige vindmøllevinger, men også på eksisterende.

– Vi er meget beærede over prisen, som ikke kun er en anerkendelse af, at vi har udviklet en cirkulær løsning til genanvendelse af vindmøllevinger. Det er en anerkendelse af, at innovationspartnerskaber, der forener kræfter på tværs af forskning og industri, kan opnå store resultater gennem åbenhed, tillid og handlekraft, fortæller centerchef Helle Svendsen fra Teknologisk Institut.

Ubegrænset potentiale

Genanvendelsesløsningen, der skal opskaleres i de kommende år i samarbejde med Stena Recycling, har bredt potentiale i brancher, der bruger epoxybaserede kompositmaterialer. Det betyder, at innovationen kan få betydning for den grønne omstilling inden for en lang række produktgrupper lige fra biler og fly til medicinaludstyr, computere og golfkøller, fortæller Allan K. Poulsen fra Vestas.

- Denne pris er også en påmindelse om det ubegrænsede potentiale, som innovationspartnerskaber rummer for fremtidens kompositmaterialer. På den komplekse rejse mod cirkularitet ville ingen af os være kommet så langt, som vi er, på egen hånd. Men sammen kan vi skubbe til grænserne og bane vej for en mere bæredygtig og modstandsdygtig industri, siger Allan K. Poulsen, der er head of advanced structures and Sustainability hos Vestas, i forbindelse med prisoverrækkelsen.

Fakta

Cetec er delvis finansieret af Innovationsfonden og er et samarbejde mellem Vestas, Aarhus Universitet, Olin og Teknologisk Institut. Den videre opskalering sker i samarbejde mellem Vestas, Olin og Stena Recycling.

JEC World Innovation Award hylder hver år de mest succesfulde og innovative innovationspartnerskaber inden for kompositindustrien, og prisuddelingen er en del af JEC World, verdens største kompositmesse. Tidligere vindere tæller blandt andre Porsche, Audi, Airbus og Siemens.

Kilde: Teknologisk Institut

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266