23948sdkhjf

Skrotgigant skal betale millioner efter forurening

Tude Å på Sjælland blev forurenet. Selskab tav om pesticider i spildevand leveret til rensningsanlæg

I en sag om forurening med pesticider er selskabet Stena Recycling A/S blevet dømt til at betale erstatning på 27 mio. kr.

Dommen er afsagt fredag, oplyser Retten i Glostrup.

Sagen drejer sig om, at selskabet havde leveret spildevand til rensning på et anlæg i Slagelse uden at oplyse, at vandet indeholdt pesticider.

Pesticiderne er særdeles giftige og påvirkede dyrelivet i de nærliggende vandløb, oplyser retten om dommen.

Da Slagelse Kommune i sommeren 2019 opdagede forureningen, blev der straks nedlagt forbud mod fortsat udledning af spildevand fra vandrensningsanlægget, som var ejet af selskabet Flux Water.

Stena Recycling kørte spildevandet til anlægget i Slagelse uden at fortælle, at det indeholdt pesticider. I øvrigt var anlægget slet ikke bygget til at rense vand for pesticider.

På grund af forureningen blev Flux Water tvunget til at lukke og fjerne anlægget.

Flux Waters tab på 27 millioner kroner skal Stena Recycling nu erstatte, har retten bestemt. De tre dommere, der har behandlet sagen, er enige om resultatet.

I processen rensede Flux Water spildevand og sendte det derefter videre til Slagelse Renseanlæg, har fagbladet Ingeniøren tidligere oplyst.

Resultatet var alarmerende koncentrationer af de såkaldte neonikotinoider i Tude Å, skrev mediet i 2019.

Forureningen blev opdaget ved en tilfældighed. Hos Flux Water kom sagen som en kæmpe overraskelse.

- Det er dybt ulykkeligt og en katastrofe for os, sagde selskabets salgsdirektør til Ingeniøren.

Om sagen oplyser Retten i Glostrup, at Stena Recycling tidligere havde sendt spildevandet med pesticider til destruktion på Kommunekemi i Nyborg. Men fra 2017 blev det kørt til Flux Water.

Forureningen ramte ikke kun Tude Å. 56 ton spildevand med pesticider blev også spredt til et tankanlæg på Prøvestenen i København. Resultatet var forurening af 4.500 ton spildevand, og i en periode var tankanlægget derfor delvist lukket.

/ritzau/

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095